НОВИНИ

Парите, които емигрантите изпращат в България, са намалели с 87%

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 05.03.2022
Чете се за: 03:52 мин.
Регионални
Слушай новината

От началото на пандемията парите, които емигрантите изпращат в България, са намалели с 87%, показват данните на БНБ. Миналата година те са превели на близките си 161 милиона евро.

Причината за драстичния спад е, че много българи са изгубили работата си заради ковид кризата и са се прибрали по родните си места.

Пандемията изпрати над 30 000 български емигранти обратно вкъщи. Поне толкова са с нова адресна регистрация у нас. Броят им обаче е много по-голям. Заради ковид кризата нискоквалифицираният персонал първи е изгубил работата си, както и заетите в ресторантьорския и хотелиерския бранш. Това е една от причините парите на българите в чужбина да се стопят седем пъти, откакто пандемията владее света. Икономическите анализатори също не са оптимисти, че в следващите десет години доходите на българите зад граница ще се увеличат. Въпреки това най-много пари у нас идват от Германия, САЩ, Испания и Великобритания.

След 22 години в Лондон Нина Христова се прибира в Русе. Този път завинаги. Тя споделя:

"Ситуацията във Великобритания не е добре. Много българи се прибират, защото използват социалната система. Спряха, промениха я, слава богу. Имам фирма, работя с българи и не искам да работя с тях. Това ми е болна тема".

Благодарение на фирмата си за почистване, всеки месец Нина е заделяла средства, за да помага на баща си.

"200 лева отиват за лекарства, 400 лева му е пенсията, 200 остават. Направете калкулация колко пари трябва да му изпратя, за да живее нормално", казва Нина Христова.

Заради кризата много от българите в чужбина вече получават по-малки възнаграждения.

"Тези пари намаляха в порядъка на 75 - 80%. Колкото и да са пестеливи българите, много малка част могат да заделят. Те заделят в порядъка на 200 - 300 евро. Разбира се, това е над минималната пенсия у нас и те подпомагат своите родители", коментира Красимир Ениманев, ръководител на катедра "Икономика" в РУ "Ангел Кънчев".

Йорданка Спирова за последно е видяла внучката си преди 14 години, когато ѝ е гостувала в Германия. Няма търпение да чуе гласа ѝ по телефона.

"Праща ми лекарства, някой лев, когато може. Прекарваме живота някак си оскъдно, защото много работихме, малко пенсия вземахме. Казва: Бабо, обичам те! Мога с това да ти помогна", споделя Йорданка Спирова.

Внучката на баба Йорданка няма намерение да се прибира в България. Тя, както и много други квалифицирани специалисти, са се установили трайно зад граница и са изтеглили семействата си.

"Заеха много отговорни места в тези държави и те решиха, че капиталите им ще са нужни там и тези капитали намаляха почти до 50 на сто от тези, които идваха преди, и тези пари вече не са най-големият инвеститор в българската икономика", допълни Красимир Енимаев.

Най-малко пари българите зад граница изпращат през ноември, а най-много през месец май.

Репортер: Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сагата "Вера Су": Заспиване на вахтения е главната причина за засядането на кораба
Сагата "Вера Су": Заспиване на вахтения е главната причина за засядането на кораба
Все повече семейства у нас се завръщат по селата
Все повече семейства у нас се завръщат по селата