НОВИНИ

Станислав Георгиев, БУЛАТОМ: Пиенето на йод в момента е излишно и вредно за здравето

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 05.03.2022
Чете се за: 03:45 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

"Пиенето на йод в момента не е нужно. Първо не е добре от здравна гледна точка и второ може да се получи това, което стана с бензиностанциите преди няколко дни", коментира пред БНТ секретарят на сдружението "Български атомен форум" Станислав Георгиев.

Във връзка с пожара в района на украинската АЕЦ "Запорожие", след който беше обявено, че няма изтичане на радиация и за който Киев и Москва се обвиняват взаимно, Георгиев оцени положително, че всички институции в България, чиято работа е да се занимават с изясняване на такива въпроси, този път са говорили в един глас, и не само българските институции, а и Международната организация за ядрена енергетика във Виена.

Войната в Украйна: Най-важното от деня (обновява се)

"И това, което се казва е, че няма ядрена ситуация в централата. Няма опасност и за българското население. Моят призив е към всички, които ни слушат, гледат, нека се съобразяват с това, което българските власти казват и да няма паника", заяви в "Говори сега" секретарят на сдружението "Български атомен форум".

Още преди този инцидент Запорожката централа беше под контрола на руските сили, припомни секретарят на БУЛАТОМ.

"Какво е станало точно, двете страни дават различни версии. Това, което обаче е абсолютно опасно е, че в атомна централа стават такива неща. И председателят на нашата Агенция за ядрено регулиране много правилно каза, че ние сме притеснени от това нещо. И сигурно трябва да сме притеснени, защото това е атомна централа, въпреки че е много по-различна като структура и като защита от това, което беше Чернобил", коментира Георгиев.

Пожар избухна в района на Запорожката атомна централа в Украйна след обстрел

Георгиев изрази надежда, че и двете страни разбират, че това са особени обекти, че те трябва да са с особен статут и че при тях не трябва да се допускат сражения. По думите му тези съоръжения са основата на енергетиката на Украйна, и това е основа, на която след войната може да се гради нормалният живот.

На въпрос дали са възможни провокации, секретарят на БУЛАТОМ каза:

"На този свят всичко е възможно за съжаление. Надявам се дотам да не се стига. Надявам се, че и двете страни разбират, че това са обекти, които трябва да се пазят, както досега винаги е било в такива конфликти. Например в бивша Югославия - там централата се заобикаляше от много далече при всички военни действия."

Станислав Георгиев предположи, че в основата на желанието на руската страна да владее места като Чернобил и Запорожие, вероятно са разпространените от самите тях информации, че Украйна иска отново да стане ядрена държава.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ В УКРАЙНА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси разнищи Бърнли през второто полувреме
Челси разнищи Бърнли през второто полувреме
Автогол на Томас Мюлер лиши Байерн Мюнхен от успех над Байер Леверкузен
Автогол на Томас Мюлер лиши Байерн Мюнхен от успех над Байер Леверкузен