НОВИНИ

Журналистката Аня Терзивец от Одеса: Няма да се предадем!

bnt avatar logo
от БНТ
17:11, 05.03.2022
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Над 1 милион са бежанците, влезли на територията на страните от Европейския съюз за десетте дни военни действия в Украйна. Пред "Говори сега" журналистката Аня Терзивец от Одеса разказва как се справя българската общност, която остана в града.

"Нощта беше сравнително спокойна - имаше една въздушна тревога, имаше две бомби недалеч от Одеса. Няма пострадали и ранени. Иначе в момента в града е спокойно - полупразен е, малко хора има, магазините работят по друг график. Няма достатъчно продукти, но не е критично - хората могат да си купят най-необходимото", обясни тя.

Още от самото начало има много доброволчески отряди, които подкрепят украинската армията и полагат всички усилия да запазят Одеса.

"Всички помагат. Готови сме да опазим Одеса, няма да се предадем в никакъв случай. Тези, които не могат да воюват, подкрепят войниците морално, изпращат хуманитарна помощ, всеки където се намира, с каквото може, за да спечелим. Няма да дадем Одеса!", заяви журналистката

Плажовете са осеяни с мини, жителите пълнят чували с пясък, правят укрепления и железни отбрани, за да спрат настъплението на руските танкове. Всички са бойно настроени, категорична е Аня Терзивец. Оръжия се дават само на тези граждани, които имат военен опит и умеят да стрелят.

Въпреки че консулството в Одеса е затворено, Асоциацията на българите в Украйна подкрепя всички, които желаят да се изтеглят от страната.

"Тези, които искат да заминат, се обаждат и асоциацията помага с каквото може - изпраща автобуси, съставя списъци. Много заминават по селата, знаете, има много български села в Одеска област. Ако имат роднини, остават по селата", обясни Аня Терзивец.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър продължава с победите след успех на Славия
Хебър продължава с победите след успех на Славия
Черно море си заслужи точка в домакинството срещу Пирин
Черно море си заслужи точка в домакинството срещу Пирин