НОВИНИ

Евакуацията от Мариупол и Волноваха се провали, Русия и Украйна се обвиняват взаимно

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:49, 05.03.2022 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Десети ден от войната в Украйна - очакваната мащабна евакуация на цивилни граждани от градовете Мариупол и Волноваха се провали.

Според Киев, Москва е нарушила временното примирие. А руските власти твърдят, че украинската страна не се е възползвала от предоставената възможност. Бе потвърдено, че третият кръг от преговори между двете страни ще се състои в понеделник.

Хиляди продължават да се опитват да напуснат най-горещите точки на военния конфликт. В десетки държави се проведоха шествия в подкрепа на Украйна и срещу действията Русия.

В 9 часа местно време в Мариупол трябваше да бъде тихо и да се отворят т.нар. зелени коридори - възможност за гражданите да напуснат стратегическото пристанище, което от няколко дни е под руска обсада, където няма ток и вода, а хранителните запаси и медикаментите са на изчерпване.

Руските сили в Украйна прекратиха огъня в 10:00 часа московско време, отвориха хуманитарни коридори

Три часа по-късно обаче, местните власти обявиха, че отлагат евакуацията, заради продължаващия от руска страна обстрел в района на Мариупол. Ситуацията е подобна и за град Волноваха. Информацията беше потвърдена официално.

"Мога да потвърдя, че Русия наруши споразумението, постигнато с посредничеството на Червения кръст, не изпълни задълженията си и обстрелва град Волноваха", заяви Ирина Верещук, заместник министър-председател на Украйна

Русия не коментира артилерийския огън, но от военното министерство заявиха, че никой от жителите на двете населени места не се е възползвал от възможността да напусне. Властите обвиниха Украйна, че пречи на гражданите си да се евакуират, посочват руски държавни медии.

Рано сутринта президентът Володимир Зеленски изрази силно разочарование от отказа на НАТО да установи зона, забранена за полети. По-късно изрази надежда, че зелените коридори ще проработят и че в момента това е най-важно.

"Ще видим дали е възможно да продължим преговорния процес. Молим се за нашите военни. Помагаме на цивилните си граждани", каза президентът.

В Русия обаче са скептични за продължаването на преговорите с Украйна.

"Основание за оптимизъм не дават, бих ги нарекъл - злостните изявление на г-н Зеленски, като в последното той обвини НАТО В бездействие. И за това аз имам въпрос - и ако той наистина се е разстроил, че НАТО не се застъпи за него - както се е надявал, значи ли, че иска решаването на този конфликт с въвличането на НАТО в него, а не чрез преговори?", коментира руският външен министър Сергей Лавров.

Путин: Санкциите от Запада са равнозначни на война

Всяка държава, която поиска зона, небето над Украйна да бъде "затворено", ще се приема, че влиза в конфликт с Москва, каза руският президент Владимир Путин.

"Всяко движение в тази посока ще се разглежда от нас като участие във въоръжен конфликт", заяви той.

А санкциите са като обявяване на война, каза още Путин.

Дипломатическите совалки в опит да се реши кризата продължават. В Полша, държавният секретар на САЩ отново повтори, че всеки сантиметър от НАТО ще бъде защитен и за пореден път изрази подкрепата на Вашингтон за Украйна.

Междувременно в десетки държави по света се проведоха протестни шествия срещу нахлуването на Русия в Украйна. Шествия имаше във Франция, Италия, Германия, Хърватия. Както и в украинския град Херсон - градът, който от 3 дни е в ръцете на руснаците.

Евакуират жени и деца от градовете Буча и Ипрен до фронтовата линия в Украйна (СНИМКИ)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милена Тодорова е 15-а в спринта на 7.5 км в Контиолахти
Милена Тодорова е 15-а в спринта на 7.5 км в Контиолахти
Доминик Парис спечели втория старт в Квитфиел
Доминик Парис спечели втория старт в Квитфиел