НОВИНИ

Русия обяви временно примирие при Мариупол и Волноваха

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
12:35, 05.03.2022 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Русия обяви временно частично примирие от девет сутринта българско време, за да позволи на цивилните да напуснат украинските градове Мариупол и Волноваха. Мариупол е ключов пристанищен град, който бедства след няколкодневно руско обкръжение. Русия и Беларус планират отделен хуманитарен коридор за чужденци, които напускат Украйна. Украинският президент остро критикува лидерите на страните от НАТО за отказа им да установят зона, забранена за полети над страната му.

В Мариупол храната се изчерпва, няма вода, електричество и отопление

Евакуацията на цивилни от обкръжения Мариупол ще е в ход от 11.00 до 16.00 часа българско време, обяви кметът на града на Азовско море. По-рано той съобщи, че населението е без ток, вода и отопление, а хранителните припаси са на привършване. Според руски медии хуманитарният конвой е съгласуван с украинската страна.

Въпреки примирието при Мариупол и Волноваха, войната в останалата част на Украйна продължава. Украински медии съобщават за нощни обстрели срещу обкръжения източен град Суми и за множество експлозии в Харков. Сирени са чути и в столицата Киев, както и в градовете Житомир и Чернигов.

"Сърцето ми се къса, защото децата ми нe можаха да тръгнат навреме. Внуците ми са тук, ходя из целия град, за да измислим как да се махнем от тук", разказва Петро Бахатюк, жител на Чернигов.

"Вземам каквото е останало и тръгвам към скривалището. Къде другаде мога да отида?!", споделя Сергей, жител на Чернигов.

Украинският лидер изрази силно разочарование от отказа на НАТО да установи зона, забранена за полети над страната му и определи петъчната среща на върха като "слаба" и "объркана". Очевидно не всички смятат борбата за свобода на Европа за първостепенна цел, отбеляза Зеленски.

"Ръководството на Алианса даде зелена светлина за нови бомбардировки на украинските градове и села като отказа да установи зона, забранена за полети. Не знам кого можете да защитите и дали можете да защитите вашите страни, страните от Алианса", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Зеленски ще участва в Зуум разговор с американския Сенат в 16.30 часа наше време. Съединените щати оправдаха решението на НАТО.

Американският държавен секретар: Украйна може да спечели войната с Русия

"Носим отговорност, както каза генералният секретар на Алианса, да не допуснем войната да излезе извън Украйна. Единственият начин да установим зона без полети е да изпратим самолети над Украйна да свалят руски самолети, а това може да доведе до пълномащабна война в Европа", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Блинкен пристига днес в Полша. Пред БиБиСи той изрази увереност, че Украйна може да спечели войната с Русия. Според него 45 милиона украинци ще отхвърлят евентуален марионетен режим на Москва по един или друг начин.

Русия блокира Фейсбук и сайтовете на Би Би Си, Дойче Веле и Гласът на Америка и прие закон, който предвижда затвор до 15 години за разпространение на "фалшиви" новини за действията на руските военни. Водещи световни медии обявиха, че спират работата си в Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: За вдигането на цените на горивата няма външна причина
Борисов: За вдигането на цените на горивата няма външна причина
Неутрализираха група извършвала кражба на гориво от база от държавния резерв (СНИМКИ)
Неутрализираха група извършвала кражба на гориво от база от държавния резерв (СНИМКИ)