НОВИНИ

Десетки русенци отварят домовете си за украинските семейства, които влизат в България през Дунав мост

bnt avatar logo
от БНТ
13:25, 05.03.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Десетки русенци отварят домовете си за украинските семейства, които влизат в страната ни през Дунав мост. Освен подслон хората предлагат топла храна и дрехи. Благотворителната инициатива е организирана в социалните мрежи.

От нашите пратеници: Специално пред БНТ говори доброволец за войната в Украйна

Един от най-активните доброволци в Русе е Деян Герасимов, който е собственик на пекарна в града. Предлага топла храна и информация къде могат да бъдат настанени украинските семейства. Координатор е и на Фейсбук групата "Русе помага на Украйна".

"Благодарение на тази група, в която хора са писали, че предоставят помощ, се свързаха с мен роднини на украински граждани, които пътуват към България и имат нужда от една нощувка. Абсолютно нищо не знам за това семейство. За момента ще ги настаня в моята къща", заяви Деян Герасимов.

Освен гражданите подслон осигуряват за нуждаещите се украински семейства и от Общината, и областната управа.

"Ние сме си проверили възможностите и жилищния фонд, с който разполагаме. Имаме няколко свободни жилища, в които могат да бъдат настанени около 44 души, на които можем да осигурим прилични битови условия. Така че при необходимост и държавата, и местната власт са готови да реагират на всякакви нужди", допълни областният управител на Русе Анатоли Станев.

От началото на военните действия в Украйна в България са влезли над 16 000 души, като голяма част от тях са се отправили към Гърция и Турция.

Репортер: Пламенка Тонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Терезе Йохауг триумфира в последния старт в последния старт в своята кариера
Терезе Йохауг триумфира в последния старт в последния старт в своята кариера
Максимални температури между 3 и 8 градуса днес
Максимални температури между 3 и 8 градуса днес