НОВИНИ

Мирослав Найденов: Изкупуването на зърно от държавата ще създаде паника

Калина Попова
от Калина Попова
17:56, 05.03.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

След среща между премиера и зърнопроизводителите тази седмица бе решено държавата да влезе на пазара на зърно и да изкупи необходимите количества за изхранване на населението. Земеделският и финансовият министър обявиха, че количествата са достатъчни за две години. Според зърнопроизводителите обаче е наложена неофициална забрана върху износа на зърно.

Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов коментира темата в студиото на "Говори сега". Според него изкупуването на зърното за следващите две години ще създаде паника на един добре регулиран пазар.

В участието си в "Панорама" в петък Асен Василев коментира, че трябва да бъде изкупено достатъчно зърно, за да сме подсигурени и при най-лошите сценарии.

"Чух министъра да казва, че септември може да останем без зърно. Няма как, защото новата реколта започва малко преди това и при всички случаи зърно ще имаме. България произвежда много повече отколкото ѝ е необходимо", заяви Мирослав Найденов.

По думите му дори правителството да реши да изкупува зърно, ще срещне проблем със съхранението, тъй като в държавния резерв няма достатъчно голямо помещение.

"Пшеницата, както петрола, е борсова стока и не бихме могли с огромни количества, които складираме, да я задържим. Тя ще върви нагоре, докато има война, още повече, че Русия и Украйна са най-големите производители в района и доставят около 1/3 от количеството", каза Найденов.

Със забраната за износ на пшеница България нарушава основните правила на ЕС - свободното движение на стоки и хора. От това може да последват санкции, предупреди бившият земеделски министър.

"Държавният резерв е този механизъм, с който при форсмажорни ситуации държавата да реагира. Навлизането на държавата на пазара дали за зърно, дали за олио или торове изкривява пазара, създава определена паника и не мисля, че са добри решения. По-скоро, ако имат този ресурс, да го насочат към земеделските производители, животновъдите, социално слабите", смята Мирослав Найденов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Категорична победа класира България напред за Купа "Дейвис"
Категорична победа класира България напред за Купа "Дейвис"
Бронзови медали за Георги Стоянов и Владимир Коточев от Световното по акробатика
Бронзови медали за Георги Стоянов и Владимир Коточев от Световното по акробатика