НОВИНИ

Храна и лекарства за Украйна тръгнаха от Ямбол

bnt avatar logo
от БНТ
20:17, 05.03.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Два автобуса с хранителни продукти и лекарства заминаха от Ямбол за украинския град Болград. От там за България ще бъдат евакуирани над 110 бесарабски българи и украинци предимно жени и деца.

Изпращането на хуманитарната помощ е организирано след апел на кмета на Болград до неговия колега от побратимената община Тунджа. Веднага е направена организация и автобусите вече пътуват към Болград.

"На 3 март получихме списък с хранителни продукти, медикаменти поискаха да им бъдат изпратени при възможност. На същия ден следобед имаше списък с хора, които желаят да дойдат тук в България. В понеделник 110 човека ще дойдат. Имаме къде да ги настаним", каза Галина Иванова, секретар на община Тунджа.

Шофьорът на единия от автобусите се е върнал от Украйна тази сутрин. Разказва, че хората там масово се опитват да избягат.

Украинка, бягаща от войната, роди здраво момиченце във Варна

"Там е като на война. Хората бягат масово. Жени и деца основно. Хората от 18 до 60 годишна възраст не ги пускат, включително шофьорите на автобусите, връщат ги с хората", разказа Съби Донев, шофьор на автобус.

100 000 лв. от бюджета на община Тунджа са заделени за подпомагане на бесарабските българи от Болград. Разкрита е и банкова сметка за набиране на средства. Паралелно с това в Ямбол беше организирана дарителска кампания за събиране на лекарства, санитарни материали и храни, организирана от сдружение „Майка Украйна“. За по-малко от 12 часа десетки хора се отзоваха на призива.

Събраните дарения ще бъдат транспортирани до Украйна вероятно следващата седмица.

Евакуацията от Мариупол и Волноваха се провали, Русия и Украйна се обвиняват взаимно

"Тези дарения ще отидат натам където най-много хората ги чакат. Знаете в Украйна хуманитарна катастрофа. Особено в болниците. Болниците са препълнени. Няма лекарства", каза Оксана Легка от Сдружение „Майка Украйна“.

Дарителската кампания за набиране на лекарства, храни и дрехи за украински граждани продължава.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Километричен военен конвой пътува в Полша към границата с Украйна
От нашите пратеници: Километричен военен конвой пътува в Полша към границата с Украйна
Ивет Горанова събра елита на карате в София
Ивет Горанова събра елита на карате в София