НОВИНИ

"Гранична полиция": До днес на всички пунктове на българо-румънската граница в България са влезли 25 000 украински граждани

бежанците украйна
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:11, 05.03.2022
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

По информация от Главна дирекция "Гранична полиция" от 24 февруари до днес на всички пунктове на българо-румънската граница в България са влезли близо 25000 украински граждани.

На границата са подадени 73 молби за хуманитарна закрила.

От нашите пратеници: Специално пред БНТ говори доброволец за войната в Украйна

Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и право на пребиваване 90-дневен престой в рамките на всеки 6-месечен период в Република България.

Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства, съгласно чл. 27, ал. 2 от Закона за чужденците в Република България.

Украинските граждани, които желаят да продължат безвизовия си престой в България, могат да подадат заявление в дирекция "Миграция" преди изтичането на разрешения срок на пребиваване по силата на безвизовия режим. Бланка на заявлението се получава на място или се попълва предварително, като се изтегля от интернет страницата на дирекцията.

Гражданите на Украйна, които желаят да получат международна закрила (статут на бежанец или хуманитарен статут), могат да подадат заявление в поделенията на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, пред органите на дирекция "Миграция" и Главна дирекция "Гранична полиция".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доминик Парис спечели втория старт в Квитфиел
Доминик Парис спечели втория старт в Квитфиел
Станимир Стоилов: Утре моите футболисти трябва да покажат потенциала си
Станимир Стоилов: Утре моите футболисти трябва да покажат потенциала си