НОВИНИ

Париж 2024: Олимпийският огън ще пристигне в Марсилия на 8 май 2024 г.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
13:44, 01.05.2023
Чете се за: 04:05 мин.
Париж 2024
париж 2024 олимпийският огън пристигне марсилия 2024
Снимка: БТА
Слушай новината

Още през февруари организаторите на Летните Олимпийски Игри в Париж 2024 г. обявиха, че олимпийският огън ще пристигне в Марсилия през пролетта на следващата година, но тази неделя кметът на града Беноа Паян уточни, че това ще се случи на 8 май 2024 г. - 79 дни преди тяхното начало.

„Ще се видим на 8 май 2024 г. за пристигането на олимпийския огън в Марсилия“, написа Беноа Паян в Twitter, информация, която бе потвърдена и от кметството след това.

„Страхотен фестивал ще бъде организиран на Старото пристанище, за да отпразнуваме заедно най-голямото спортно състезание в света и хилядолетната история от основаването на нашия град!“, написа още кметът на втория по големина град във Франция.

След като бъде запален на мястото на древните олимпийски игри в Гърция - Олимпия, огънят ще отпътува към Атина. От Атина олимпийският огън ще бъде пренесен в Марсилия на борда на величествения тримачтов кораб Белем. Старото пристанище в Марсилия обещава да посрещне олимпийския огън с фанфари, преди да тръгне на пътешествието си из Франция. Традиция, върху която Париж 2024 ще постави своя собствена роля.

Щафетата с олимпийския огън е ключова традиция на Игрите, символизираща мира, единството и приятелството между хората. Домакините на игрите вярват, че пътуването на огъня през Средиземно море ще напомни на истински омиров епос, пренасяйки пламъка от дома на древните игри в страната на светлината.

Исторически градовете Атина и Марсилия са неразривно свързани от древното си минало и влиянието си върху средиземноморския регион. Марсилия е бивша гръцка колония и най-старият град във Франция, а днес се слави като град с богата спортна култура.

Пълният маршрут на огъня от Марсилия до Париж, трябва да бъде обявен в края на юни 2023 г. Единственото сигурно до момента е, че олимпийският огън ще пристигне в Париж на 14 юли 2024 г. По време на Игрите (26 юли до 11 август 2024 г.) Марсилия ще бъде домакин на състезанията по ветроходство, както и на десет мача от футболните турнири за жени и мъже на Стад Велодром.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски приема ЦСКА в зала "Универсиада" във втория мач от плейофите в НБЛ
Левски приема ЦСКА в зала "Универсиада" във втория мач от плейофите в НБЛ
Взрив срещу кортежа на главния прокурор, няма пострадали
Взрив срещу кортежа на главния прокурор, няма пострадали