НОВИНИ

Париж се готви за топло посрещане на Олимпийските игри - с изключение на плъховете

Парижките вредители често са въвличани в съвременния дебат за чистотата във френската столица.

мишка плъх
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:28, 23.07.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Въпреки че Олимпийските игри в Париж ще бъдат фестивал на общуването и смесването, градските власти се стремят посетителите да не се сблъскват с известните космати обитатели на столицата.

Изобилието на плъхове във френската столица, което е хумористично представено в популярния анимационен филм „Рататуй“, не е шега за жителите на града и може да се окаже срамно, когато светлината на прожекторите на Олимпийските игри падне върху Париж.

„Всички олимпийски обекти и празнични зони бяха анализирани (за плъхове) преди Игрите“, заяви в интервю за АФП заместник-кметът Ан-Клер Букс, която отговаря за общественото здраве.

Специалистите по гризачите на кмета са разпоредили дълбоко почистване, за да се отстранят всички остатъци от храна, които биха могли да изкушат плъховете от подземните им леговища, и са работили за затваряне на изходните точки от канализацията около обектите.

„Там, където имаше много плъхове, поставихме капани преди игрите“, продължава Букс и добавя, че за намаляване на проблемните популации са използвани както механични капани за плъхове, така и химически разтвори.

Паркът зад Айфеловата кула, където ще се играе плажен волейбол, и градините на Лувъра, където ще гори олимпийският огън, са популярни места за пикник - и преди това са били заразени с плъхове.

„В крайна сметка никой не бива да се стреми да изтреби плъховете в Париж, а те са полезни за поддържането на канализацията. Въпросът е, че те трябва да останат в канализацията“, добави тя.

Парижките вредители, характерни за френската литература от „Клетниците“ до „Фантомът на операта“, често са въвличани в съвременния дебат за чистотата във френската столица.

Сегашният кмет Ан Идалго, социалистка, която разчита на подкрепата на „зелените“, редовно е обвинявана от консервативните си критици, че не успява да опази столицата от бичовете на боклука, гризачите и кучешките екскременти.

През 2021 г. кампания в социалните мрежи, наречена #SaccageParis (#Париж на боклука), накара жителите да публикуват снимки на препълнени кофи за боклук, лошо поддържани улични мебели или обрасли зелени площи, които накърняват култивираната репутация на елегантния град.

След това градът представи „манифест за красота“ в отговор на критиките.

В навечерието на Олимпийските игри булевардите и площадите бяха основно оформени, а много исторически сгради получиха нова визия.

Букс подчерта, че проблемите с плъховете се дължат преди всичко на храна, оставена на земята, или на препълнени кофи за боклук, много от които се подменят в Париж с нови, устойчиви на плъхове.

„Най-важното е кофите за боклук да са запечатани и затворени“, каза тя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тука има, тука няма: Пешеходна пътека на жълтите павета се изтри месец след ремонт
Тука има, тука няма: Пешеходна пътека на жълтите павета се изтри месец след ремонт
Николай Ненчев не притежава необходимите качества за посланик в Украйна, заявява президентът
Николай Ненчев не притежава необходимите качества за посланик в Украйна, заявява президентът