НОВИНИ

Парламентът прие промени, свързани с увеличение на заплатите на преподавателите

парламентът прие промени свързани увеличение заплатите преподавателите
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:19, 13.03.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Още
Слушай новината

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за висшето образование, свързани с увеличение на заплатите на преподавателите, внесени от ГЕРБ-СДС.

Заложено е увеличение на заплатите на преподавателите в държавните висши училища, както и на стипендиите на докторантите. Eжегодно, с изготвянето на проекта на държавния бюджет за съответната година, Министерският съвет трябва да планира трансфера от държавния бюджет в размер, който осигурява достигане на средна брутна работна заплата за академичния състав в държавните вузове не по-малка от 180 % от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца. Предвижда се стипендиите на докторантите, финансирани от държавния бюджет, да се определят от Министерския съвет в размер, не по-малък от 150 на сто от минималната работна заплата за страната за последните 12 месеца, за които са публикувани официални данни на Националния статистически институт.

Парламентът записа средствата от държавния бюджет за финансиране на висшето образование да се планират ежегодно в размер, не по-малък от 0,9 на сто от брутния вътрешен продукт.

Предвижда се минималната основна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се определя ежегодно с акт на Министерския съвет в размер не по-малък от 125% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца.

Министърът на образованието и науката в оставка Галин Цоков беше в пленарната зала и отбеляза, че Министерството на образованието и науката подкрепя законопроекта с редакциите, които са направили. Той уточни, че по отношение на повишаването на заплатите, от гледна точка на тяхното обвързване със средната брутна работна заплата за предната година в страната, Просветното министерство подкрепя това предложение и идеята е чрез тези текстове да се подобрят условията за работа във висшите училища и научните институти.

Цоков каза, че това, което се предвижда като обвързване на работната заплата на преподаватели и изследователите със средната работна заплата, дава възможност за по-голяма устойчивост във времето за осъществяване на качествено преподаване и качествени научни изследвания. Такава мярка и такъв закон изисква и допълнителни средства от държавния бюджет, добави министърът в оставка. Той обясни, че всички разговори и обсъждания на комисиите са показали, че народните представители имат предвид това.

Депутатите гласуваха, за достигане размера на възнагражденията за 2024 година, в едномесечен срок от влизането в сила на този закон Министерският съвет, по реда на Закона за публичните финанси, да одобри допълнителни разходи/трансфери по бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет на държавните висши училища и научните организации.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ако пребитата жена от Бобов дол се върне при мъжа си, дават децата й на бабата
Ако пребитата жена от Бобов дол се върне при мъжа си, дават децата й на бабата
Безплатни лекарства за хората със сърдечни заболявания
Безплатни лекарства за хората със сърдечни заболявания