НОВИНИ

Парламентът създаде временна комисия за сигурността на машинния вот

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:20, 21.09.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите създадоха временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване.

Предложението за създаването ѝ беше направено от БСП с аргумент заради съмнения в манипулации. Въпреки почти единодушното решение за комисията депутатите бяха на различни мнения за гласуването с машини.


"Първо от среднощното заседание на ПП - много ясно там се чува, че след като направихме "ала бала" с президента успяхме да направим този резултат, иначе нашият резултат щеше да бъде около 10%. Смятаме че тук, в тази комисия, която се надяваме, че ще ни подкрепите и ще бъде гласувано, ще се разбере какво значи "ала бала" с президента", каза Борислав Гуцанов от БСП.

"Бяха направени две огромни фалшификации с изборите. Първата - когато се появиха ПП и ДБ и спечелиха толкова, колкото спечелиха. Убеден съм, че вотът беше манипулиран тогава, а втория път - тогава, когато ние тотално изпаднахме от прането там, пък брутално за всички стана ясно, че вотът е манипулиран", коментира Тошко Йорданов от ИТН.

"Основателни съмнения аз по-скоро смятам, че няма. От мойта експертна гледна точка всички изнесени в публичното пространство, допускания, спекулации, съмнения, твърдения не намираха основа в технологичната реалност, която представляват машините", посочи Божидар Божанов от ПП-ДБ.

"Този дебат го водихме в миналия парламент над 50 часа", припомни Йордан Цонев от ДПС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина журналистът Александър Късметски
Почина журналистът Александър Късметски
Ексклузивно пред БНТ говори майката на момиче, нападнато от бандата от Ботунец
Ексклузивно пред БНТ говори майката на момиче, нападнато от бандата от Ботунец