НОВИНИ

Илиана Иванова: Приемането на България в Шенген е и мой приоритет

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:55, 21.09.2023
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Приемането на страната ни в Шенген остава приоритет на тази Европейската комисия и лично на новия български еврокомисар Илиана Иванова. Това каза тя в първото интервю в първия си работен ден в Европейската комисия за предаването "Още от деня" по БНТ.

"През последните 12 години България изпълнява абсолютно всички критерии за приемане в Шенген. И позициите и на ЕП и на ЕК са много ясни и много силни. Може би вече дори се уморихме да казваме колко добре опазваме границите и колко добре спазваме шенгенските правила. Мисля, че едно добро нещо, което беше казано ясно миналата седмица в Страсбург от председателката госпожа Урсула фон дер Лайен, е приносът на България и Румъния към шенгенското пространство и към опазването на нашите граници. Така че това остава важен приоритет за ЕК и лично за мен и ние ще продължим да отстояваме тази тема във всички срещи, във всички разговори, докато това стане факт", заяви Иванова.

Новият еврокомисар смята, че България има да наваксва по отношение на финансирането на иновации и технологии, но в същото време имаме суперкомпютър и експерти по изкуствен интелект, които могат да ни направят по-конкурентноспособни не само в Европа, но и в света.

"Мисля, че това беше много важен приоритет. Особено на изключително важната роля на суперкомпютрите в процеса на насърчаване на стартъпите и осигуряването на достъп на новите иновативни старт ъп компании до суперкомпютрите и изкуствения интелект, за да имат повече възможности на европейския и световния пазар. И тук е хубаво да кажем, че когато имаме такива примери като суперкомпютъра в България, трябва да се гордеем с това и да използваме тази възможност да повишаваме нашата конкурентоспособност."

За отношенията със Северна Македония и приемането на страната в ЕС Иванова е категорична, че изключения не са възможни. Скопие ще започне преговорите за членство, когато изпълни критериите за това и промени конституцията си.

"Разширяването е другият важен приоритет, който беше споменат миналата седмица. Критериите са много важни и те важат за всички с еднаква сила. Всички държави, които вървят по пътя на присъединяване, поемат конкретни ангажименти. В случая със Северна Македония имаме ангажименти за промени в конституцията, имаме два протокола към договора за Добросъседство и приятелство, които трябва да бъдат изпълнени. Правилата са ясни. От страна на Комисията няма и не може да има изключения. Няма как Комисията да свърши работата на страните кандидатки."

Илиана Иванова заяви, че ще работи по няколко направления в ресора, който й е възложен като еврокомисар - иновациите, научните изследвания, културата, образованието, младежта и спорта.

"Колкото е сложен, толкова е и стратегически този ресор. Говорим за над 120 млрд. евро за целия период на многогодишната финансова рамка, така че започвайки от бюджета и търсене на начини за допълнително финансиране - това ще бъдат част от приоритетите. Не само европейското финансиране, но и националното, затова трябва да работим допълнително с държавите-членки. България направи много в тази посока, но все още има какво да наваксва, за да бъдем част от държавите най-активни иноватори в Европа. И разбира се трябва да работим за задържането на кадрите - изследователи, учени, които да работят и останат в Европа", коментира Иванова.

Очаква се първото посещение на Илиана Иванова като еврокомисар да бъде в София.

"Ще говоря с министър-председателя, вицепремиера, президентството, училищата и всички заинтересовани страни. Идеята е от моя страна да заявя искрено желание да работим заедно. Когато работим заедно, можем да постигаме успехите, към които се стремим", каза българският еврокомисар.

Вижте цялото интервю във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев пред Антонио Гутереш: Реформата на Съвета за сигурност е наложителна
Румен Радев пред Антонио Гутереш: Реформата на Съвета за сигурност е наложителна
Малко лъвче бе намерено на пътя край сръбския град Суботица (Снимки)
Малко лъвче бе намерено на пътя край сръбския град Суботица (Снимки)