НОВИНИ

Проверка на факти: По-евтин ли е обядът на депутатите от този на първокласниците?

Как се организира координирана атака в социалните мрежи?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:03, 21.09.2023
5120
Чете се за: 12:05 мин.
У нас
Слушай новината

Снимка на депутата Настимир Ананиев, който обядва в стола на Народното събрание, стана изключително популярна в социалните мрежи. В публикацията се твърди, че обядът му струва между 3.50 и 4.50 лв., докато дневното меню на един първокласник е 5.50 лв., като езикът на поста е обиден. Отговаря ли на истината тази публикация - екипът ни провери фактите.

Проучихме механизма, по който тази публикация стигна до толкова много хора. Разследването ни показа съществуването на мрежа от десетки Фейсбук страници и групи, които целенасочено и координирано разпространяват снимката, за да провокират негативни нагласи спрямо народния представител.

Това е снимката, която от появата си на 7 септември до днес бе споделяна хиляди пъти:

Тя се разпространява в няколко варианта - в чист вид, с надпис и с добавена втора снимка. Текстът към нея също варира, но не и по смисъл.

Данни за координирана атака

Проверката ни в социалната мрежа Фейсбук установи, че поне 90 страници и групи са споделили публикацията в рамките на пет дни. За 77 от тях открихме ясни данни, че са свързани, като най-големият клъстър е от 34 страници и групи, администрирани от едни и същи хора или споделящи идентично съдържание.

Анализът ни показа, че снимката се споделя от тези страници и групи на 7, 8, 11, 12, 13 и 15 септември. Основният обем публикации е на 8, 11 и 12 септември - 84% от откритите от нас постове са в рамките на тези три дни. На 9-и и 10-и - събота и неделя - открихме само една публикация на снимката от изследваните от нас групи и страници.

На снимката по-долу се виждат часовете, в които са извършени публикациите. Ясно личи, че не става въпрос за случаен процес.

Налице са всички характеристики на координирано неавтентично поведение.

На 8 септември, например, в рамките на 20 минути има 24 поста със снимката. Всички тези страници и групи са свързани. Един потребител - администратор на групите - е автор на поне 8 от публикациите, името му е посочено там.

Събота и неделя – 9-и и 10-и септември - клъстърът от тези свързани страници и групи не публикува нищо по темата. На 11-и има втори пик - 20 публикации в рамките на 5 минути. На всички от тях авторът е един - същият администратор от пика на 8 септември.

Каква е целта?

Масираното публикуване в групи и страници с хиляди последователи оказва влияние на броя органични споделяния. Така постът има предпоставки да стане популярен, достига и до все повече хора, които не са членове на тези публични групи.

Това е манипулативна техника за разпространение на съдържание. В случая наблюдаваме координирано неавтентично поведение на съвкупност от акаунти - страници и групи действат организирано, за да насочат разговора в онлайн пространството в определена посока.

Установяването на случаи на подобна координирана атака е един от подходите за идентифициране на организирани дезинформационни кампании и на опити за манипулация на общественото мнение.

Според д-р Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията има практика да се разработват групи и страници с последователи:

Групата може да е за попфолк, за музика, тя набира последователи, става 20-30-50 хиляди и след това изведнъж започва в тази група да се публикува такъв тип неавтентично съдържание.

Координираното поведение опитва да промени обществените нагласи - например да се дискредитират политически опоненти. Политическите партии според експертите разчитат на този механизъм, смята д-р Галев:

Действа се по-префинено, изготвят се списъци от хора, със съответните интереси, и се спускат постове, вече организирано от конкретни, на областно ниво, координатори, с идеята, че ако споделяте тези идеи, ще ги споделите. Пуска се на 500 човека с идеята, че 100 от тях ще го направят. В много от случаите хората дори не са наясно, че са обект на такова координирано поведение.

За да се избегнат алгоритмите на Фейсбук, така наречените координатори спускат за разпространение десетки варианти на един пост.

През ноември 2022 година Настимир Ананиев отново е бил обект на координирана атака със сходна снимка. В рамките на един ден - 18 ноември - същият администратор публикува поста в десетки от свързаните страници и групи.

Проверихме и отговаря ли на истината информацията в публикация от септември 2023 година.

Колко струва един обяд в стола на парламента?

В текста на публикацията се казва:

"Това е Настимир, той се храни за 4,50 лева на ден: супа, кашкавал пане, тирамису и 8 филийки хляб".

Един от вариантите на снимката е фотомонтаж - в горния ляв ъгъл има вградена втора снимка с цени от витрината с ястията - супата струва 1.87 лв., а кашкавалът - 3.01 лв.

Проверка на екипа ни в стола на парламента показа, че една филийка бял хляб се продава за 12 стотинки. Тирамису в деня на нашето посещение не се предлагаше.

Прави впечатление, че в текста към публикацията се казва, че обядът струва 4.50, а на самата снимка пише 3.50. Още тук има несъответствие. На таблата на депутата не се виждат 8 филийки хляб. Това е второ несъответствие.

Освен това в сайт, който вероятно е първоизточникът на новината, открихме още снимки от времето на обяда.

Ясно се вижда, че Настимир Ананиев не обядва кашкавал, а пилешка пържола. Това е трето несъответствие.

Така сметката е следната:

  • супа - 1.87 лв.
  • пилешка пържола по гръцки - 4.87 лв.
  • 8 филийки хляб (ако ги е закупил по-късно) - 8 x 0.12 ст. = 96 ст.
    ОБЩО - 7.70 лв.

Тирамису не е включено в тази сметка, тъй като нямаме информация колко струва. И без него обаче цената на обяда надхвърля и двете суми от публикацията. Сметките показват, че по отношение цената на обяда в Народното събрание информацията в публикацията не отговаря на истината.

Каква сума дават държавата, училищата и родителите за изхранването на един първокласник?

Министерството на образованието предоставя за закуската на първокласник 185 лева за една учебна година, като се очаква сумата да нарасне до 207 лева.

Отделно от това Министерството на земеделието осигурява средства по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко през учебната година.

Всяко училище може да сключи договор с фирма за осигуряване на обяд за децата. Обядът по БДС включва първо, второ и трето като порцията винаги съдържа месо. Родителят по желание заплаща стойността на купоните, като сумата е между 3 и 5.50 лева на ден.

Това означава, че менюто на един първокласник освен сутрешна и следобедна закуска, включва и обяд. Закуските, предоставяни от МОН и МЗХ са безплатни за децата. Заплаща се единствено обядът като цената му зависи от договора, който училището е сключил.

Каква заплата получава един депутат?

Методиката, по която се определя размерът на депутатската заплата, е указана в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Там се казва, че народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт. Основното месечно възнаграждение се преизчислява всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие.

Така изчисляваме, че:

Според данните на НСИ за второто тримесечие средномесечната заплата в обществения сектор е 1944 лв.
Три средномесечни заплати са 5832 лв.

Тоест брутната основна заплата на един народен представител е под 6000 лева.

Трябва да отбележим, че депутатите получават и заплащане за участие в комисии - 15% от основното възнаграждение като членове, 35% като председатели и 25% като зам.-председатели. Според сайта на парламента Настимир Ананиев участва като член в една комисия, а на друга е зам.-председател.

Тоест той би трябвало да получава като заплата поне 8164,8 лева. Към тази сума се добавят прослужени години. Какъв е техният размер - няма публична информация. Настимир Ананиев е на 48 години. Дори при само 20 години стаж сумата надвишава 1000 лева, тоест доходът на депутата би следвало да надвишава посочената в публикацията сума.

В профила си във фейсбук самият депутат коментира снимката (в коментирания от него вариант на текст е посочено, че той получава заплата от 15 хиляди лева):

"Има хора, за които някой да обядва в стола на учреждението, в което работи, е голям грях. И разбира се, тази снимка най-много се разпространява в социалните мрежи от ИТН и Възраждане, чиито депутати ползват същия стол. Разбира се, за да има повече омраза, в описанието на снимката, е посочена голяма заплата, която аз не взимам и разбира се ниска цена на уж голям обяд на цена само от 3.50 лв., каквито цени в стола няма. Целта тук също е ясна, насаждане на омраза към политиците (не, че я няма като цяло) и конкретно към мен".


ЗАКЛЮЧЕНИЕ

По всичко личи, че Настимир Ананиев е обект на координирана атака, която започва още през ноември миналата година. Нашата проверка на факти показа, че:

  • Информацията в публикацията не си съответства - посочват се различни цени на обяда му в текста и на снимката.

  • Дневните купони за обяд на учениците варират между 3 и 5,50 лева. При всички случаи обядът на Ананиев надхвърля тази сума, тъй като само едно от закупените ястия е 4,87 лв.

  • Това не е първият път, в който снимка на обядващия Настимир Ананиев обикаля социалните мрежи, придружена от подигравателни коментари.

Ако попаднете на съмнителна информация онлайн, не се колебайте да се свържете с екипа на БНТ и да сигнализирате отдела за проверка на факти на "По света и у нас".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша спира да доставя оръжие на Украйна, фокусира се върху собствено въоръжаване
Полша спира да доставя оръжие на Украйна, фокусира се върху собствено въоръжаване
Иван Иванов е трети на сингъл на тенис турнир от категория J200 на ITF в Египет
Иван Иванов е трети на сингъл на тенис турнир от категория J200 на ITF в Египет