НОВИНИ

Блясък и дипломация в Париж: Френският Сенат посрещна с овации крал Чарлз III (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 21.09.2023
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Блясък и дипломация в Париж по време на историческата визита на краля и кралицата на Великобритания. Това посещение трябваше да се състои през март и да бъде първото на новия крал зад граница, но беше отменено, заради масовите протести във Франция.

Крал Чарлз Трети пристигна на държавно посещение във Франция

С овации на крака френският Сенат посрещна Чарлз Трети. На отличен френски и на моменти на английски, британският монарх стана първия в историята, говорил пред френския парламент.

"Обединеното кралство винаги ще бъде един от най-близките съюзници и приятели на Франция. При смъртта на майка ми миналата година семейството ми и аз бяхме неописуемо трогнати от почитта, която беше отдадена, в цяла Франция. Нашата решителност и нашият съюз са по-важни от всякога. Сега заедно сме солидарни с украинския народ", каза кралят.

Освен подкрепата си за Украйна, Чарлз III не пропусна да говори и за една от каузите си - климатичните промени. Той призова за нов тип "съглашение" за климата само ден, след като британският премиер обяви по-прагматичен подход на страната му за постигане на въглеродна неутралност.

Президентът на Пари Сен Жермен Насер Ал-Хелайфи и защитникът Преснел Кимпембe се срещнаха с крал Чарлз III

Среща със спортни звезди, сред които футболната легенда Дидие Дрогба и подарък - фланелка с номер 3 от ПСЖ включваше още програмата на краля.

Топлите отношения демонстрираха кралица Камила и първата дама Бриджит Макрон. След като нарушиха протокола с целувки под Триумфалната арка по време на официалната церемонията вчера, днес те се посветиха на пинг-понг дипломация.

Съпругата на френския президент беше облечена в червено, кралица Камила - в бяло, а масата за тенис беше синя - цветовете от знамената на Франция и Великобритания.

Празнична наздравица във Версайския дворец олицетвори приятелството на двете нации. Знаменити френски шеф-готвачи сервираха на видните си гости син омар, а също и подбрани сирена от двете страни на Ламанша.

На приема в чест на кралското семейство присъстваха над 150 важни гости, сред които вокалистът на "Ролинг стоунс" Мик Джагър и британският актьор Хю Грант.

"Фактът, че избрахте да посетите Франция още в първите месеци на Вашето управление, е знак на приятелство и доверие, който оценяваме по справедлива стойност и който ни трогва дълбоко, както като почит към нашето минало, така и като залог за бъдещето", каза френският президент Еманюел Макрон.

Банкет в чест на краля: Макрон и Чарлз Трети вдигнаха тостове във Версай

В последния ден от тридневното си посещение крал Чарлз Трети и кралица Камила ще посетят Бордо - дом на голяма британска общност във Франция.

Автор: стажант-репортер Ния Прелджич

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата повдигна обвинения на мъжа, който се барикадира в Стара Загора
Прокуратурата повдигна обвинения на мъжа, който се барикадира в Стара Загора
Реакции след експулсирането на трима свещеници заради шпионаж в полза на Русия
Реакции след експулсирането на трима свещеници заради шпионаж в полза на Русия