НОВИНИ

Реакции след експулсирането на трима свещеници заради шпионаж в полза на Русия

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:40, 21.09.2023 (обновена)
Чете се за: 07:15 мин.
У нас
Слушай новината

Трима свещеници са експулсирани, заради шпионаж в полза на Русия - предстоятелят на руската църква в София архимандрит Васиан и още двама служители на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Според ДАНС има данни, че те са заплаха за националната ни сигурност.

По информация на "По света и у нас", другите двама са секретарят на подворието - отец Евгений и личният шофьор на анхимандрит Васиан. Тримата са били съпроводени от службите до граничния пункт Калотина и вече се намират на сръбска територия.

От руското посолство реагираха веднага. Естествено - се възмутиха от взетото решение.

България експулсира предстоятеля на Руската църква в София заради шпионаж

Отново напрежение по оста София-Москва. Този път в основата на скандала е дейността на Руската православна църква в България. От страната е експулсиран предстоятелят на Руската църква в София архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на църквата, които са граждани на Беларус. Васиан е назначен на тази длъжност през март 2018 г.

Според ДАНС има данни, че тримата са оказвали влияние върху обществения и политически живот на страната в ползва на Руската федерация. В края на миналата седмица властите в РСМ обявиха руския архимандрит за персона нон грата заради шпионска дейност.

Изгонването на духовниците предизвика остра реакция от страна на посолоството на Русия, оттам видяха и символика в днешния ден, тъй като е празник за православните християни.

В края на миналата седмица медиите в РСМ съобщиха, че архимандрит Васиан заедно с трима руски дипломати, е изгонен от властите заради данни за шпионаж в полза на Русия. Според македонски издания свещеникът е имал интензивни посещения в Северна Македония през последната година и чести срещи с висши духовници. Освен това е представян като координатор на Балканите за руската църковна политика, с особено влияние в България и Северна Македония.

"Руският архимандрит е подържал близки връзки с проруското крило в Македонската православна църква имал е срещи със самия архиепископ г-н Стефан. Участвал е в мемориал за загиналите руски войници в Украйна, което се е случило в манастира св. Панталеймон близо до Скопие", смята македонският анализатор Димитър Николовски.

Според Николовски руският духовник е имал участие в обществения живот на страната.

"Едно ново формирана крайно дясна проруска партия наречена "Десна" през март започна да събира подписи , за да може да се даде подкрепа за ново проруско крило на Македонската православна църква. Досега имат събрани над 100 хиляди подписа. Той им помага на новата структура, на новата партия да добие популярност. Работата на архимандрита има своя плод", допълни анализаторът.

Депутатът Атанас Атанасов от ПП-ДБ отправи остри критики към българските служби в предването "Говори сега" в събота по повод руския свещеник.

"Ходи там да осъществява функциите на руското разузнаване с цел да не допуснат или да се опитат да внесат разкол в македонската църква", каза Атанас Атанасов - съпредседател на коалицията ПП-ДБ.

"Питам аз българското контраразузнаване. Нямат ли срам от това, че този , който живее тук и развива в България разузнавателна дейност го изгониха от РСМ , а той тук живее в комфорт."

От ДАНС днес реагираха и съобщиха, че тримата изгонени духовници са извършвали дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на България. Те са реализирали различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси у нас в полза на руските геополитически интереси. Реакцията на посолството не закъсня. Оттам определиха експулсирането като грубо и фрапантно и видяха опит да бъдат скъсани отношенията между Руската и Българската православни църкви, както и опит да се озлобят двата народа един срещу друг. Пред българските медии руския посланик коментира изгонването на свещениците така.

"Няма да говоря с вас, няма какво да ви кажа, защото по-ниско от това дъно никой не е падал", заяви Елеонора Митрофанова - посланик на Русия в България.

Новината за изгонените духовници провокира и политически коментари.

"До момента имаме около 9 експулсирани дипломати. Всеки път се реагира по същия начин. Това не бива за възпира българските служби да вършат работата си в защита на националния интерес", смята Екатерина Захариева - бивш министър на външните работи.

"Руската православна църква и голяма част от руските духовници се изказват като политици, а не като духовници."

"Българската държа оценява рисковете си и вече действа при първи сигнали, когато се вижда, че чужди интереси почват да влияят на националния интерес", отбеляза Кирил Петков, ПП-ДБ.

От "Възраждане" поискаха сериозни аргументи и детайли по обвинението в шпионаж.

"И как точно един духовник може да застрашава националната сигурност на България?", попита Деян Николов от "Възраждане".

"Аз не съм чул нито една новина, нито нещо, което да пропагандира руската църква."

Изгонените духовници имат пет годишна забрана за влизане в страната.

Тази вечер пред Руската църква се бяха събрали малко група от хора. Пред сградата беше паркиран микробус, с който вероятно ще бъдат изнесени вещи на изгонените духовници. От църквата не коментираха решението на българските власти.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блясък и дипломация в Париж: Френският Сенат посрещна с овации крал Чарлз III (СНИМКИ)
Блясък и дипломация в Париж: Френският Сенат посрещна с овации крал Чарлз III (СНИМКИ)
Денков ще се срещне с австрийския канцлер на 4 октомври
Денков ще се срещне с австрийския канцлер на 4 октомври