НОВИНИ

Първа лига отново е тук!

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:02, 14.07.2023
Чете се за: 04:10 мин.
Спорт
пловдивско дерби старта новия сезон първа лига
Слушай новината

33 - точно толкова дни изминаха от завършека на последния сезон в родната Първа лига, а ето, че днес настъпи моментът да бъде поставено началото на новата кампания в българския футболен елит.

След като през миналия сезон битката за титлата ни предложи много драма и обрати, през този очакванията към водещите ни тимове ще бъдат още по-големи, като дори от БФС изразиха мнение, че оспорваният минал шампионат "е предпоставка за още по-атрактивни и вълнуващи битки" по време на новото първенство.

Официалния старт на сезон 2023/24 в Първа лига ще бъде даден днес от 18:45 часа, когато Пирин Благоевград приема Берое Стара Загора.

"Орлетата" са с нов треньор в лицето на Радослав Митревски, който замени на поста Христо Янев, който пък помогна на тима през миналия сезон да оцелее в елита, извеждайки благоевградчани до 11-о място в крайното подреждане.

Митревски се завръща начело на Пирин, след като вече води отбора в периода декември 2021 - юни 2022, но през миналото лято напусна по лични причини и скоро след това оглави школата на състава от Благоевград.

В същото време гостите от Берое могат да бъдат описани с една дума - "непредвидими". През лятото заралии смениха собствеността си, като новият силен човек в Стара Загора е аржентинецът Ернан Барнато. Той доведе на стадион "Берое" старши треньорът Густаво Араголаса, а освен това привлече и цели единадесет нови футболисти, така че ще бъде интересно как всъщност ще изглеждат "зелените" през новата кампания.

В късния двубой от петъчната програма от 21:00 часа пък дебютантът в Първа лига Крумовград посреща 12-кратния шампион Лудогорец.

По подобие на Берое "синьо-жълтите" също бяха много активни на трансферния пазар, като взеха повече от една дузина нови футболисти преди техния първи сезон в българския елит.

Единствената неприятна новина за Крумовград е, че отборът няма да може да домакинства на своя стадион, тъй като той не покрива изискванията за Първа лига и така момчетата на Неманя Миланович ще играят мачовете си на клубната база на Ботев Пловдив в квартал Коматево, която пък бе дом на "жълто-черните" в последните 10 години преди реконструкцията на стадион "Христо Ботев".

В същото време Лудогорец влиза в новото първенство с една единствена цел - 13-а поредна титла на България. Сезонът обаче определено не започна по мечтания начин за разградчани, които загубиха с 0:2 от косовския Балкани като гост в първи двубой между двата тима от предварителния кръг на Шампионската лига.

Със сигурност мислите на "орлите" ще бъдат насочени към реванша в Разград следващата сряда, в което всъщност се крият и шансовете на Крумовград да измъкне нещо от родния първенец в откриващия кръг от кампанията.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Високи добиви от мед очакват пчеларите от Югозападна България
Високи добиви от мед очакват пчеларите от Югозападна България
Откриха Роженския събор в Родопите
Откриха Роженския събор в Родопите