НОВИНИ

Първият център за временно настаняване на бежанци в Пловдив вече работи

bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 05.06.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

В сградата на бившата Белодробна болница, която беше ремонтирана с помощта на дарители и на общината, ще се настаняват само хора, които искат да си намерят работа и да се устроят в града.

Пет майки и седем деца са първите обитатели на "Втори дом", така украинците наричат сградата на бившата Белодробна болница в Пловдив. За момента е ремонтиран един етаж и 20 стаи вече посрещат бежанци.

"Основно са от Пловдив от хотели, където бяха настанени по програма, а сега започват да плащат и разбират, че това е много скъпо за тях. Ще им помагаме с всичко възможно, но основно да търсят работа, да работят, да не остават на гърба на Пловдив и на българите и на гърба на хора, които плащат данъци", каза Наталия Еллис от фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън".

Альона е сред първите настанени в центъра. Идва с двете си деца от Запорожие и докато търси работа в Пловдив, помага с каквото може.

"Работят, другите майки работят. А аз се грижа за децата, храня ги, играем, учим. Надявам се скоро и аз да си намеря работа и заедно с децата да се устроим", каза Альона.

Тук помагаме на бежанци, а не на туристи, дошли на почивка, казва още Наталия и не крие, че много от украинците, които напускат морските бази, се интересуват от друго.

"Питат първо къде какви пари плащат. От 10 такива обаждания само половината хора питат дали има работа в Пловдив. Като цяло в Пловдив има работа, не ядем хляба на българи", каза Наталия Еллис.

Капацитетът на центъра е 53 тройни стаи, но все още предстои голяма част от тях да бъдат ремонтирани. Отново с помощта на доброволци и на общинските предприятия.

В центъра имат нужда още от двуетажни легла за деца, строителни материали, сезонни дрехи, играчки и помагала за децата.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия и Германия не успяха да се победят в Болоня
Италия и Германия не успяха да се победят в Болоня
Дмитро Кулеба критикува Макрон заради изказване за Русия
Дмитро Кулеба критикува Макрон заради изказване за Русия