НОВИНИ

Първото дете, отраснало в приемно семейство във Видин, вече работи в болницата в града

bnt avatar logo
от БНТ
07:44, 10.08.2022
6323
Чете се за: 04:30 мин.
Общество
Слушай новината

Как приемната грижа у нас дава шанс на младите хора у нас да се развиват и да постигат мечтите си? Пример за това е първото дете, отгледано в приeмно семейство във Видин започна работа в многопрофилната болница в града. До всяко успяло дете стои поне един възрастен-ангажиран и отдаден, казват от Асоциацията за приемна грижа.

Валя, първото дете, отраснало в приемно семейство във Видин, вече е успешна млада жена. Учи за рентгенов лаборант в медицинския университет в Плевен, а отскоро е здравен асистент в болницата в града.

"Аз търсих работа където намеря - по хотели, по ресторанти, понеже все още съм студент и реших да кандидатствам в болницата, за да придобия повече опит, нали като студент, понеже другата година ще имам стаж и да знам повече неща вече", казва тя.

Трупа опит по специалността, която изучава, а избира медицинския университет, защото иска да помага на хората.

"Харесва ми, нали като първо впечатление, понеже аз съм все още студент. Доста е динамично, доста неща можеш да се научиш", казва тя.

Разчита на подкрепата на своите приемни родители: "Винаги ще срещам подкрепа, любов, за което съм им страшно благодарна, че ми подават ръка. Ако не бяха моите приемни родители да имам дом, нито работа, нито семейство. Благодарение на тях имам всичко това"

Приемната ѝ майка Цветелина Милославова каза:

"Тъй като и тя много отдавна, много време сме заедно, аз успях да я мотивирам и да я накарам да разбере, че единствено образованието може да и помогне. Тя оценява това, което е получила".

Валя продължава да е със семейството, в което е отгледана, въпреки, че социалната услуга за нея е прекратена със завършването на училище, а с това и грижата на държавата.

"Социалните в смисъл като завършиш не се интересуват после какво става с тебе. В смисъл, трябва да се оправяш сам. Приемните родители ти дават тази подкрепа. Получаваш подпис и това е. Излизаш от приемната грижа един вид", казва Валя.

"Въпреки доста години вече дето се развива приемната грижа, не е помислено за тези деца, които излизат от приемна грижа. Давам пример - Валя, която на рампата на Социални грижи подписа документа, че вече не е приемно дете и се приключи. Тя е просто едно досие, което влиза в архив. Тука може много държавата да помисли, но аз съм благодарна, че има и такива организации, които помагат, както Националната асоциация по приемна грижа. Тя беше в наша подкрепа за кандидатстване. Нейна е и така, помощта нашите деца да бъдат със статут на деца от домове, когато кандидатстват във висши учебни заведения и не заплащат семестри", казва Цветелина Милославова.

Валя, която е гордост за своите приемни родители мечтае да продължи образованието си.

"Иска да продължи с вътрешни болести да учи и съответно аз ще я подкрепям до край, до като мога, казва приемната ѝ майка.

"Като завърша висшето си образование смятам да остана тук във Видин. Такива са ми плановете", казва Валя.

Тя се надява след години да се върне като лекар в болницата във Видин.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заменят старите печки на дърва в Пловдив с нови екоуреди
Заменят старите печки на дърва в Пловдив с нови екоуреди
Екстремно: Да вървиш по въже на 188 метра височина в Ротердам
Екстремно: Да вървиш по въже на 188 метра височина в Ротердам