НОВИНИ

Пътувания с парен локомотив до Перник и Радомир организират от БДЖ

пътувания парен локомотив перник радомир организират бдж
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
12:53, 14.10.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

От "Български държавни железници" организират атракционни пътувания с влак с парен локомотив по маршрутите София - Перник - София и София - Радомир - София във връзка с тематичните празници в Перник и Радомир. На 19 октомври, събота, в град Перник се отбелязва празника на града, а на 20 октомври, неделя, в Радомир ще се проведат тържества по повод Деня на бозата.

Атракционната композиция, съставена от четири пътнически вагона, ще бъде теглена от ретро парен локомотив, който е произведен през 1935 г. и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници, посочват от железниците.

На 19 октомври специалният влак ще тръгне от Централна гара София в 9.30 ч. и ще пристигне на гарата в град Перник в 11.20 ч. Там ще бъде тържествено посрещнат от местните жители. Пътниците, закупили си билет за ретро композицията, ще имат възможност да се насладят на богата празнична програма с концерти, изложби, традиционни прояви и много забавления за децата. Отпътуването от Перник към София е в 15.20 ч., а пристигането в столицата е в 16.43 ч.

В неделя, 20 октомври, влакът в същия състав ще замине от Централна гара София отново в 9.30 ч. и ще спре в Перник в 11.20 ч., откъдето сдобилите се с билет ще могат също да се качат, за да се присъединят към отбелязването на най-важния за радомирци празник през годината. Тръгването от гара Перник е в 11.45 ч., а пристигането в Радомир в 12.03 ч. Наобратно влакът ще тръгне за София в 15.35 ч. и ще пристигне на гарата в столицата в 17.44 ч.

Празничната програма в Радомир обещава да бъде фестивал на вкусовете и забавленията. Подготвена е богата фолклорна програма, алея на занаятите и кулинарни демонстрации.

Цената на двупосочния билет от София до Перник и от София до Радомир е 40 лв. за възрастни и 20 лв. за деца до 10-годишна възраст с включено запазено място. Продават се и билети за неделния атракционен влак по направлението Перник - Радомир - Перник, които са на стойност 20 лв. за възрастни и 10 лв. за деца.

Билетите за атракционните пътувания с парен локомотив могат да бъдат закупени на билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната, както и онлайн.

Последният парен локомотив в историята на българския железопътен транспорт потегля от гара Бойчиновци към София на 23 септември 2002 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънцето не иска да си тръгва от октомври
Слънцето не иска да си тръгва от октомври
Продадоха на търг железния трон от "Игра на тронове" за близо 1,5 млн. долара
Продадоха на търг железния трон от "Игра на тронове" за близо 1,5 млн. долара