НОВИНИ

Пътят към Космоса: Дванадесетокласник е на крачка от мечтите

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
21:30, 21.04.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Борис мечтае да стане инженер, но не какъв да е, а на космически летателни апарати. Той е на 18 години, а вече е приет да продължи образованието си в Америка.

Борис Топалов е в дванадесети клас, но вече знае, че иска да създава авиокосмически технологии и да следва мечтите си зад океана. Страстта му обхваща всичко - от ракети до самолети и сателити. От малък обича летенето, но тази любов постепенно се превръща в цел.

"Всичко започна в 9-и клас, когато с един приятел от класа ми решихме да си направим сателит", разказва Борис Топалов.

"Участвах в "Space challenges" през 2021 и 2022 г. Така се запознах с Пийт Уордън. Той е бил най-дълго действащият директор на космическия център "Еймс" на НАСА", допълва той.

"Много е хубаво как ти си на 15 и сядаш срещу някой, който го знаят всички в космическата индустрия и можеш да си говориш спокойно с него", споделя ученикът.

Борис може да се похвали и със забележителни проекти. От това да се научи да чертае 3D модели, до конструиране на инженерни шедьоври.

"Направих макет на ракета на "Space X" на "Falcon 9" вкъщи, от фибростъкло, даже си бях направил електроника, която да следи къде е. В момента работя по самолет, който да следи нивата на радиация в атмосферата", обяснява Борис Топалов.

Борис обаче, не спира до тук. Сега той трябва да продължи пътя си зад океана със специалност Авиокосмическо инженерство.

"Приеха ме в Georgia Institute of Technology - институтът по технологии в Джорджия, Атланта. Това, което казвам на кратко, когато някой ме пита е: Колко изстрелвания на ракета виждате там и колко в Европа?", заяви Борис Топалов.

И мечтае България отново да бъде част от космическата карта на света.

Борис Топалов е приет да следва в Georgia Tech, един от водещите технически университети в света, но има нужда от подкрепа, за да учи там и да сбъдне мечтата си да стане аерокосмически инженер. За него е организирана дарителска кампания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Морехон донесе първи медал на България от европейското по бокс в Белград
Йордан Морехон донесе първи медал на България от европейското по бокс в Белград
Монако победи Брест и се изкачи на второ място във френската Лига 1
Монако победи Брест и се изкачи на второ място във френската Лига 1