НОВИНИ

За първи път от година и половина Вашингтон е на крачка от изпращане на военна помощ на Украйна

Украйна има възможност да спечели войната, ако получи оръжията, от които се нуждае, каза Зеленски

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:35, 21.04.2024
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

За първи път от година и половина и след продължили шест месеца тежки преговори, Вашингтон е на крачка от изпращането на мащабен пакет военна помощ на Украйна. Камарата на представителите подкрепи отпускането на 61 млрд. долара на Киев. Украинският лидер Зеленски изрази надежда, че дългоочакваната помощ ще спаси хиляди животи.

С 311 гласа "за" и 112 "против" конгресмените в Камарата на представителите решиха да отпуснат първия от 18 месеца пакет военна помощ на Украйна.

Законопроектът е на стойност близо 61 млрд. долара, като 23 млрд. от тях ще бъдат използвани от Съединените щати за попълване складовете с оръжейни запаси и други военни стоки. Това ще позволи на Вашингтон в бъдеще отново да изпраща техника, оръжия и муниции на Киев. 14 млрд. са предвидени за закупуване на модерни оръжейни системи за украинската армия. 11 млрд. ще се използват за финансиране на американските бази в Европа, в които Съединените щати обучават украински войски. Под формата на заем Киев ще получи и 9 млрд. за невоенни цели, включително за изплащането на пенсии и заплати. Предвижда се замразени руски авоари също да бъдат дадени на Украйна.

Джо Байдън, Володимир Зеленски и западни лидери с месеци призоваваха Конгреса да гласува помощта.

"Призовавам Сената бързо да изпрати законите на бюрото ми, за да ги подпиша и бързо да изпратим оръжия и оборудване на Украйна, за да посрещне неотложните нужди на бойното поле", каза Джо Байдън - президент на САЩ.

Очаква се Сенатът да гласува във вторник или сряда. След като законът бъде подписан и от президента Байдън, част от помощта може да бъде изпратена почти незабавно. Според анонимен източник от Пентагона, поисканите от Киев системи за противовъздушна отбрана, 155-милиметрови артилерийски снаряди и други боеприпаси и сега се съхраняват в базите в Европа.

"Тази подкрепа значително ще засили възможностите на нашите въоръжени сили. Украйна има възможност да спечели войната, ако получи оръжията, от които се нуждае, от които хиляди войници се нуждаят", подчерта Володимир Зеленски, президент на Украйна.

ЕС и НАТО приветстваха решението. Без американска помощ украинската контраофанзива от миналото лято претърпя неуспех. Гласуваната снощи подкрепа няма да е достатъчна, за да бъдат отблъснати руските сили, но значително ще подпомогне военните действия. В момента Русия контролира около 18% от украинската територия.
Според Москва, новото законодателство само ще задълбочи кризите.

"Решението беше очаквано и прогнозируемо. Това още повече ще обогати САЩ и още повече ще разори Украйна, ще доведе до повече загинали украинци по вина на режима в Киев", категоричен е Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Вашингтон, че "все по-дълбоко навлиза в хибридна война срещу Русия". По думите ѝ Съединените щати искат Украйна "да се бори до последния украинец" и точно това постигат с отпускането на още военна помощ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП за външния министър: Не сме съгласни Главчев да поеме поста
БСП за външния министър: Не сме съгласни Главчев да поеме поста
Ботев Пловдив се изкачи на 7-ото място в края на редовния сезон след убедителна победа над Локомотив София
Ботев Пловдив се изкачи на 7-ото място в края на редовния сезон след убедителна победа над Локомотив София