НОВИНИ

Спазва ли кметът на Дупница обещанието да дарява половината от увеличената си заплата?

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Станислава Христова
20:11, 21.04.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

История за дадените обещания и това дали в действителност се спазват.

В началото на мандата си кметът на Дупница предложи да увеличи заплатата си от 3200 лв. на 9100 лв. Аргументът, изтъкнат след настъпилото възмущение, беше, че възнамерява да дарява половината през общинския дарителски фонд. В крайна сметка общинският съвет му гласува заплата от 7200 лв. 4 месеца по-късно проверяваме спази ли кметът обещанието си?

В сайта на община Дупница липсва официална информация за даренията на кмета и неговия екип. Затова попитахме граждани на Дупница знаят ли за какви цели и колко средства е дарил кметът на града от началото на мандата си.

"Не съм чула, но вероятно дарява, щом е обещал", каза Станислава Скринска.

"Слушам от сесията, ама какво, че е що, че е дали ще изпълни задачата, нали знаеш, пари се много трудно дават от джоба."

Обяснението на кмета:

"Брутната заплата е в размер на 7200 лева, когато се приспаднат всички данъци, осигуровки, които се полагат на държавата 3500 вземам аз нетна заплата, около 3200 дарявам за децата сираци, които предстои сега по време на абитуриентските балове да ползват тези пари", заяви Първан Дангов - кмет на Община Дупница.

Колко точно деца ще бъдат подпомогнати за предстоящите абитуриентски балове - градоначалникът не уточни. Не представи и доказателства за тези дарения.

"Каня ви, ако имате възможност, да дойдете, да видите, не ме карайте да посочвам деца с пръст, защото са чувствителни, мога да обобщя на края на годината, да кажа за колко деца", допълни кметът.

Със средства от заплатата си, кметът на Дупница е закупил и два GPS-тракера за деца със специални образователни потребности. А от общинския дарителски фонд бяха осигурени и 8000 лева за операция на дете с рядко заболяване, направена в Турция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Пейчева пред БНТ: Не успяхме да покажем максимума си в тази серия може би и заради голямото напрежение (ВИДЕО)
Александра Пейчева пред БНТ: Не успяхме да покажем максимума си в тази серия може би и заради голямото напрежение (ВИДЕО)
Лора Славчева пред БНТ: Говорихме си, че трябва да дадем всичко от себе си като отбор (ВИДЕО)
Лора Славчева пред БНТ: Говорихме си, че трябва да дадем всичко от себе си като отбор (ВИДЕО)