НОВИНИ

Първа реакция на върховния лидер на Иран след нападението на Израел

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:35, 21.04.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

След одобрението на новата военна помощ на Съединените щати за Израел - привърженици на Хамас реагираха остро, че това показва прякото участие на американската администрация в конфликта. Американският законопроект включва 26 милиарда долара подкрепа за Израел, включително 9 милиарда хуманитарна помощ основно за населението в Газа.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху благодари на Вашингтон в мрежата Екс и заяви, че законопроектът на Конгреса защитава западната цивилизация.

В същото време, лидерът на Хамас го обвини в блокиране на преговорите за прекратяване на огъня в Газа.

"Въпреки десетките разговори чрез нашите посредници, ционисткият враг до този момент не се е съгласил за прекратяване на огъня в Газа. Всичко, което искат, е връщането на заложниците, за да могат да продължат войната срещу Газа, а това не е възможно. Те искат Хамас и съпротивата да се съгласят с карти на разполагането на израелската армия, сякаш казваме, че легитимираме окупацията на Ивицата, а това не е така. Трябва да има пълно изтегляне от Газа", подчерта Исмаил Хания, лидер на Хамас.

Хания казва още, че би искал да види Египет, Катар, ООН, Русия, Турция и в бъдеще Съединените щати сред страните гаранти на безопасността на Газа, но и че Израел се противопоставя на това.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

В Техеран върховният лидер на Иран похвали иранската армия за атаката срещу Израел в нощта на 14 април. Това е и първата реакция на аятолаха след безпрецедентното нападение.

"Израел може да дискутира колко ирански ракети са били изстреляни и колко са поразили целите им, но това е второстепенен въпрос. Основното е, че Иран и неговите въоръжени сили показаха своята мощ и решителност на важна международна арена. Това е, което има значение", подчерта Али Хаменей, върховен лидер на Иран.

Хаменей не спомена предполагаемото израелско ответно нападение срещу обект в Иран на 19 април, в деня на неговата 85-а годишнина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-възрастният данъкоплатец: 99-годишният дядо Димитър всяка година подава декларация към НАП
Най-възрастният данъкоплатец: 99-годишният дядо Димитър всяка година подава декларация към НАП
Евертън с ключов успех в борбата за оцеляване в елита
Евертън с ключов успех в борбата за оцеляване в елита