НОВИНИ

Вечна памет: 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Духовници и миряни се помолиха за душата на Негово светейшество

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:58, 21.04.2024
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

40 дни от кончината на патриарх Неофит обеляза днес православната ни цъква. В столичната катедрала "Св. Неделя" бяха отслужени заупокойна литургия и панихида в негова памет. Митрополитите от Св. Синод казаха, че е бил роден за патриарх и че ще го помнят с неговата доброта, милосърдие и обич. Паметта му уважиха служебният премиер и председателят на Народното събрание. От Светия Синод казаха и че утре най-вероятно ще бъде утвърдена листата от епископи, от които на 19 май в Сливен ще бъдат избрани двама.

Украсен с бели цветя и със запалени свещи - така гробът на патриарх Неофит посрещна четиридесетия ден от смъртта му. Ден много важен, тъй като именно днес, ако човек е заслужил, бива приет в райските селения. Столичната катедрала "Св. Неделя" се оказа тяхна за хората, дошли да почетат Негово светейшество.

"С безкрайна любов и признателност за това, че беше нашият патриарх. Изключително духовен и интелигентен човек."

"Липсва ни, благ човек, нямам думи."

В 9.00 ч. започна заупокойна света литургия в памет на патриарха. Отслужи я наместник-председателят на Българската православна църква врачанският митрополит Григорий. Участваха всички митрополити от Светия Синод с изключение на двама - Игнатий и Йосиф. Малко след 11.00 ч. започна и панихидата. На нея, за да отдадат почит на Неговото светейшество, присъстваха служебният премиер Димитър Главчев и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

В словото си митрополит Григорий припомни, че патриарх Неофит ще остане като истински образец за човек, монах, християнин, архиерей и първосветител на нашата църква. След това отвън пред гроба беше отслужен трисагий в памет на патриарха.

"Отправяме своята съборна молитва към Всеподателят Бога да му дарува царство небесно - това царство небесно, което той очакваше, заради което той настина живееше", каза врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на БПЦ.

"Всякога да го помним с неговата доброта, милосърдие и обич, която проявяваше към нас, архиереите и към всички, които бяха му поверени от Бога люде", заяви старозагорския митрополит Киприан, говорител на Св. синод.

"Изключителен човек, роден за патриарх", смята варненският и великопреславски митрополит Йоан.

"Господ да го приеме, там където са праведниците, да му въздаде за неговото търпение, за неговата любов, за неговия труд, за неговото смирение", допълни ловчанският митрополит Гавриил.

Митрополит Йоан, който временно управлява и Сливенска епархия, каза, че утре Синодът ще се занимае със списъка на достоизбираемите епископи, от които на 19 май в Сливен трябва да бъдат избрани двама. Очаква се утре листата да бъде утвърдена. Колкото до ревизията, която трябваше да извърши там, каза:

"Вижте, това изисква време. Изисква и сериозна подготовка, така че каквото бъде готово - ще бъде, каквото не бъде - да даде Господ новият избран митрополит да го продължи", подчерта варненският и великопреславски митрополит Йоан.

Митрополитите коментираха и вандалския акт на 37-годишния Иво Димитров.

"Бог да помага и да бъде милостив към този, който извърши поругаването на гроба на Негово светейшество българският патриарх Неофит", каза старозагорският митрополит Киприан.

А днес, пред гроба се нареди дълга опашка от хора, които търпеливо чакаха, за да се поклонят пред патриарха и да целунат кръста му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът на България зае четвърто място на финала с три ленти и две топки на световната купа в Баку
Ансамбълът на България зае четвърто място на финала с три ленти и две топки на световната купа в Баку
Почетино: Целта ни е да завършим по най-добрия начин, след това ще говорим
Почетино: Целта ни е да завършим по най-добрия начин, след това ще говорим