НОВИНИ

Любомир Ганев пред БНТ: Предстои горещо лято за българския волейбол (ВИДЕО)

Президентът на Българска федерация волейбол Любомир Ганев гостува на БНТ в предаването „Арена спорт“.

Любо Ганев
bnt avatar logo
от БНТ
12:34, 21.04.2024
Чете се за: 04:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българска федерация волейбол Любомир Ганев гостува на БНТ в предаването „Арена спорт“. Той коментира актуалните теми както около клубния волейбол на България, и около предстоящото на националните ни селекции при мъжете и жените.

Ганев първо сподели мнението си относно изиграния първи двубой от финалите на мъжкото първенство между Левски и ЦСКА, които се изправят в спор за трофея за първи път от 15 години насам.

„Финалът ЦСКА – Левски буквално поставя черешката на тортата. Това са двата клуба, които имай-добре развитите школи, най-много деца спортуват при тях и наистина дълго време не бяхме гледали такъв финал. Със сигурност, ако се върнем назад в годините големите градове бяха тези, в които се ковяха спортистите. През последните години много по-малки общини започнаха да развиват спорт, да подпомагат активно, така че съвсем логично беше географията на спорта да се разшири“, каза Ганев.

Той коментира и бъдещето на Хебър Пазарджик, което бе поставено под въпрос след смяната на кмета на общината.

„Първата ми среща с кмет от новоизбраните беше с кмета на Пазарджик. Парадоксът е, че той е волейболист, който играе в аматьорската лига. Когато разговарях с него той ми каза, че не може да дава толкова пари за Хебър, както предишния кмет. Казах му как Хебър Пазарджик е много красив пример – тръгвайки буквално от нулата, в продължение на 7 години да се стигне дотам, че благодарение на Хебър тази година България играе директно в групите на Шампионската лига. Новият кмет на Пазарджик каза, че може да отделя една сума, която е прилична, но не може да я обещае. Разговорът приключи дотам“, категоричен е Ганев.

Той коментира и предстоящото за националните ни отбори през лятото.

„Видяхме, че България има едно страхотно поколение при подрастващите, специално в мъжко направление. Именно поради тази причина взехме решение, че само един доказал се треньор, който ще има на разположение 12 месеца от времето си, ще може да свърши работа. Затова положихме невероятни усилия да привлечем специалист от ранга и капацитета на Кико Бленджини“, коментира Ганев.

Той сподели, че разговорите с новия селекционер са започнали още преди години и са били благодарение на партньорството на Левски с Лубе.

„За нас важно беше новият национален селекционер на България да води само отбора на България, да няма и клуб. Бяхме наясно, че това ще ни струва скъпо, но така го правят Италия, така го правят Полша, така го правят големите отбори. Ние искаме да се сравняваме с големите, по финанси не можем, но поне по организация се стремим“, каза Ганев.

Първото голямо предизвикателство пред Бленджини ще бъде Лигата на нациите.

„Целите са много ясни – обиграване на състезателите и ако може да се влезне във финалната осмица. Мисля, че сега ще има възможност да бъдат повикани повече състезатели, след като някои от старите състезатели вече обявиха, че не искат да бъдат викани в националния отбор. Готвим 5-годишна програма. Искаме да имаме състезатели, които през 2028 г. да имат възможност най-малкото да участват в решаващите за класиране на Олимпийски игри мачове“.

Запитан как ще стоят нещата при жените, Ганев каза следното:

„И там много от по-опитните състезателки се отказаха (от националния отбор). Обиграваме наличния състав. Липсват ни ръстови състезателки, но от младото поколение идват добри състезателки, които след 4-5 години ще бъдат в апогея на развитието си. Лятото за българския волейбол ще бъде много горещо, както за женския, така и за мъжкия ни отбор“.

Вижте целия разговор във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ева Брезалиева спечели сребърен и бронзов медал на финалите на топка и на обръч на Световната купа по художествена гимнастика в Баку
Ева Брезалиева спечели сребърен и бронзов медал на финалите на топка и на обръч на Световната купа по художествена гимнастика в Баку
Георги Дерменджиев пред БНТ: Искаме да се представим много силно в Европа (ВИДЕО)
Георги Дерменджиев пред БНТ: Искаме да се представим много силно в Европа (ВИДЕО)