НОВИНИ

Преди срещата Радев - Главчев: Кой ще оглави МВнР?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:00, 21.04.2024
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Политиката в неделния ден е заредена с очакването на резултата от утрешната среща между премиер и президент. Дали Радев ще подпише указ за назначаването на премиера Димитър Главчев и като външен министър в служебния кабинет или ще се появи кандидат номер 5 за поста - коментарите, които идват днес от политиците, включително от "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 изглежда не изключват нови изненади.

Трябва или не служебният министър-председател да поеме и поста на дипломат номер 1 на България и какво ще последва от окончателното решение на държавния глава.

"Трябва президентът и премиерът Главчев в крайна сметка да се разберат, знаете, че президентът заяви ясно, че очаква финалното решение на премиера Главчев утре. Президентът също така много ясно подчерта, че това решение - той да бъде и външен министър му се струва странно, така че утре ще видим от техния разговор - какво в крайна сметка е решил премиерът, негова е думата и отговорността", каза Крум Зарков, правен секретар на президента.

В първо интервю за БНТ след назначаването ѝ за външнополитически съветник на премиера Главчев, Меглена Плугчиева призна, че на нея също е бил предложен както поста на външен министър, така и други министерски кресла, но тя е приела само настоящата си позиция на съветник. Ситуацията в държавата в момента определи като "неприятна и недобра".

"Искрено се надявам най-бързо да се намери добро решение. Поискано мнение, дадено от моя страна и съответно пак казвам, очаквам бърз резултат, не изглежда добре навън особено след управлението, което приключи без ротация, с натрупаните там проблеми, с осакатената Конституция", заяви Меглена Плугчиева, съветник на премиера по външната политика.

На премиера е дала съвет да назначи повече експерти в сферата на външната политика, ако поеме и този пост. Според вицепрезидента Илияна Йотова не външнополитическата ориентация на страната, която е ясна отдавна, а изборите в чужбина са основната причина да се държи толкова много на това кой ще е външен министър.

"Обикновено, когато премиерът е външен министър, означава, че държавата е в нестабилна политическа ситуация. Няма доверие между партии, когато има съвпадение, толкова много професионални дипломати в България, които определено са гордост, да няма кой да сложат за външен министър е невероятно. В цялата ситуация единственият гарант за спазването на основните закони и Конституция е президентската институция", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

С поредни нападки срешу ГЕРБ и ДПС по темата пред Георги Любенов се изказаха от ПП-ДБ и ИТН.

"Когато ние индикирахме, че вътрешният министър е проблем за честността на изборите, Радев каза, че не може да се меси, сега Радев каза - не няма да сменя външния министър. Оказа се, че президента има влияние, но не иска да го прилага, което означава, че има договорка между Радев, Пеевски и главния прокурор", подчерта Ивайло Мирчев - ПП-ДБ.

"Външно министерство е важно поради други причини - ГЕРБ искат да го овладеят. Главчев е достатъчно разпознаваема фигура. Повечето министри са на ГЕРБ, в сенките ДПС, това е заслуга на ПП-ДБ, защото ако не бяха променили Конституцията, сега кабинетът щеше да бъде независим от парламента. Тези три формации - ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС направиха всичко възможно Радев да няма нищо общо със служебните кабинети", каза Станислав Балабанов - ИТН.

След трета поредна среща президент-служебен премиер утре, развръзката предстои.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спазва ли кметът на Дупница обещанието да дарява половината от увеличената си заплата?
Спазва ли кметът на Дупница обещанието да дарява половината от увеличената си заплата?
Монтана 2003 намали резултата във финалната серия срещу Берое
Монтана 2003 намали резултата във финалната серия срещу Берое