НОВИНИ

Четвърто предложение кой да бъде външен министър (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:06, 20.04.2024
Чете се за: 07:00 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният премиер Димитър Главчев предложи себе си за външен министър в собствения си кабинет. След оттеглянето на третия номиниран за поста в рамките на няколко дни - Даниел Митов - премиерът заяви в "Панорама" по БНТ, че "няма план Б" за министерския пост.

Днес обаче четвъртото предложение за министър на външните работи вече е на масата и представено на президента, който го определи като "авангардно". И не спести критиките си. Какво се случи и ще бъде ли издаден указ за назначаването на Главчев и като външен министър в кабинета Главчев?

Новината, че е предложил на президента Радев той да оглави външното ни министерство, Димитър Главчев съобщи изненадващо пред медиите в Козлодуй.

"Няма да има смяна на външен министър. Вчера водихме разговори с президента и аз му предложих аз поема външно министерство. Това е новина за вас. Изчаквам да видя как ще се развият събитията, ако издаде указ да поема МВнР, аз ще нося политическата отговорност. В сегашния състав с министър Димитров цялата политическа отговорност я поема президентът", каза Димитър Главчев, служебен премиер.

И пак пред медиите държавният глава отговори.

"Вчера в края на деня получих това авангардно предложение от г-н Главчев, защото аз съм му казвал много пъти, както и на вас, в момента, в който ти ми подадеш човек, на който имаш доверие, аз веднага ще издам указ. И също го посъветвах - имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да поемат министерството и да свършат доста по-добре работата от господин Митов", заяви президентът Румен Радев.

В понеделник ще има нов разговор президент-премиер.

"Аз го посъветвах все пак да проучи малко повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер, да не говорим за МнВР. И все пак да се консултира с външни хора, с експерти, какво означава това да поеме и Външно министерство", подчерта Радев.

Президентът е на мнение, че е много важно правителството на Димитър Главчев да успее, защото с поведението си политиците са отблъснали хората от урните последните години. Той обясни отново защо е бил против Даниел Митов да поеме поста външен министър, без това да означава, че е защитавал Стефан Димитров.

"Макар да му отне почти седмица, Даниел Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост, той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси, защото министърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина и това няма как да стане, ако на поста е заместник-председател на партия, която участва в изборите", каза Румен Радев.

Президентът коментира и обвиненията от страна на ПП-ДБ, че е в договорка с ГЕРБ и ДПС.

"Аз като слушам фантазиите на някои политици, разбирам защо техните напъни да реформират Конституцията родиха едно недоносче, което ни сервира целия този хаос в момента", коментира държавният глава.

Главчев отказа да коментира изказвания на политическите партии и повтори, че очаква действия от страна на президента. Ако стане първи дипломат, ще поеме и отговорността за вота зад граница.

"Върху мен е цялата отговорност за изборите дали ще бъде в чужбина или в България, важното е да имаме честни избори. Към това се стремим, тъй като това е основната задача на служебното правителство", подчерта Димитър Главчев.

Отговори и на думите на действащия дипломат номер 1 Стефан Димитров от вчера, че комуникацията премиер -външен министър е възстановена.

"Имаме комуникация, но старите хора имат една приказка: Доверието е като душата, веднъж напусне ли - няма връщане", допълни Главчев.

Държавният глава заяви, че както са предложени министрите, така ще бъдат назначени. Дори е казал на Главчев, че има идея да издаде двата указа в пакет. Отказа обаче да коментира кандидатурата на Георги Тахов за министър на земеделието. Президентът допълни, че отговорността за провеждането на изборите е на служебния премиер, след анонса на Калин Стоянов, че няма да бъде избран нов главен секретар до изборите.

Ситуацията коментира в Пловдив и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той посочи, че не е негова работа да се изказва за назначенията в служебния кабинет, но е на мнение, че новата Конституция е пратила Главчев на най-високия пост в държавата без преди това да се е готвил за него.

"Вие какво си мислите, че да си премиер е лесна работа. Ние досега ставахме премиери с над 100 депутата зад нас, първа политическа сила, с мощна коалиция, тогава управляваш с размах, защото имаш доверие зад себе си. Сега дали е шеф на Сметната палата или омбудсман или какъвто и да е шеф на БНБ, без партия, без нищо, изведнъж му се дава цялата власт в държавата. Ние сме се готвили за тези постове - аз като главен секретар, като кмет на София, с екипи, с хора, със състави. Това са сложни работи", заяви Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ.

Борисов за пореден път призова медиите да спрат да питат само за избора на външен министър, а да задават и въпроси как са били избрани и други министри в служебния кабинет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартoн Фучович ще излезе на първия си финал от 2021 година на турнира по тенис в Букурещ
Мартoн Фучович ще излезе на първия си финал от 2021 година на турнира по тенис в Букурещ
Тодор Михалев завърши десети във финалите на Световната купа по модерен петобой в Анкара
Тодор Михалев завърши десети във финалите на Световната купа по модерен петобой в Анкара