НОВИНИ

Разпространението на коклюш се разраства. Какви са препоръките към бременните?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова , Репортер: Станислава Христова
19:06, 20.04.2024
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Разпространението на заразата от коклюш се разраства. В 10 столични училища са регистрирани общо 56 заболели ученици от началото на март до 15 април. Педиатрите препоръчват - бременните жени в третия триместър да си поставят ваксина, за да предпазят бебетата си до навършването на ваксинационна възраст. Нови случаи на заболели са установени в още три общини на Кюстендилска област - Дупница, Бобов Дол и Трекляно.

Какви са причините за бума на заболяването и децата на каква възраст са най-застрашени?

Според здравните власти в момента не се налага въвеждането на ограничителни мерки или карантина в 12-хилядния кюстендилски квартал "Изток". Именно от него са семействата с двете починали бебета.

"Мисля, че няма напрежение, спокойно е в квартала. Идват хора от квартала, питат, информираме, консултираме колко е важно имунизирането на тези деца в различния период от възрастта им. Превенцията е чрез имунизация и много хора си спазват в смисъл имунизират си децата точно по график", коментира Ивайло Ковачев, здравен медиатор към община Кюстендил.

Според проф. Гергана Петрова, началник на Клиниката по педиатрия на Александровска болница, има три причини за бума на коклюш в момента. Първата е ниската степен на ваксинация.

"След ковид истериите с ваксините, в момента ваксина е мръсна дума, което е много лошо. Второ, имаме страшно много нежелание на родители да ваксинират деца", каза проф. Гергана Петрова, началник на Клиниката по педиатрия на Александровска болница.

"Сега ще пуснем предписания до джипитата да си преразгледат пациентската листа и ако има деца с пропуснати имунизации, съответно да ги обхванат", уточни д-р Илияна Кръстева, дирекция "Надзор на заразните болести" - РЗИ, Кюстендил.

Последният фактор е ваксината, която се прилага в момента. Проф. Петрова казва, че преди години се е използвала целоклетъчна ваксина. Тя правела много добър имунитет и броят на пациентите с коклюш спаднал драстично. Давала обаче странични ефекти при определен брой деца. Така не се получавало пълно ваксинационно покритие и тя била сменена.

"Затова медицината измисли една много безопасна ваксина, която е ацелуларна, но имунитетът, който тя дава е много по-слаб. Толкова е безопасна, че това е ваксина, която се прилага и на бременни и което аз горещо препоръчвам на всички бременни в третия триместър да се ваксинират, защото това е единственият начин да предпазят собствените си бебенца преди те да навършат ваксинационна възраст", подчерта проф. Гергана Петрова, началник на Клиниката по педиатрия на Александровска болница.

В Кюстендил признават, че такава имунизация почти не се прави.

"БНТ: Има като възможност.

- Като препоръчителна имунизация", обясни д-р Илияна Кръстева, дирекция "Наздор на заразните болести " в РЗИ, Кюстендил.

Ако майките на двете бебета имаха такава ваксина, децата щяха да бъдат спасени. И в Клиниката по педиатрия на Александровската болница броят на децата с коклюш расте непрекъснато. Преди години случаите са били само два- три годишно, сега само от началото на месеца има пет случая. Най-много заболяват деца в училищна възраст, тъй като много от тях са пред пред реваксинация. Както и бебетата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РБ Лайпциг продължава похода си към Шампионската лига, Кьолн се отдалечи от оставането в елита
РБ Лайпциг продължава похода си към Шампионската лига, Кьолн се отдалечи от оставането в елита
Задава ли се криза с кръводаряването?
Задава ли се криза с кръводаряването?