НОВИНИ

Георги Кадиев за сагата с външния министър: Това е позор за българската външна полотика

bnt avatar logo
от БНТ
19:56, 20.04.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Това, което се вижда, е погром на външно министерство и позор за българската външна политика. Това заяви Георги Кадиев от "Левицата" в предаването "Говори сега".

"Така не се прави и то от всички страни. Не може наистина три дни външният министър да не си вдига телефона. И не просто да не го вдига, а да е изключен. Не може да произнася реч, при която променя коренно българската политика за Украйна. Българската позиция винаги е била, че ние помагаме на Украйна във военен смисъл, в политически смисъл, ако Украйна реши да кандидатства за международни организации - ЕС и т.н. в икономически и хуманитарен смисъл. В тази реч се говореше само и единствено за хуманитарна помощ. Той няма право на това нещо."

"Това, което направи премиерът Главчев също е недопустимо. Не може да назначиш двама зам.-министри зад гърба на министъра, докато той си е взел три дни отпуска и е заминал за Черна гора. Не може в рамките на една седмица да сменяш трима външни министри", каза още Кадиев.

По повод предложението Даниел Митов да оглави МВнР, Кадиев каза:

"Външният министър наистина прави изборите зад граница, как политическо лице ще ги организира честно?"

"Промените в Конституцията бяха изключително нескопосани. Те предвиждат 12 души да станат премиер. Всички 12 позиции са хора, които са избирани от парламента на съответната позиция. Христо Иванов даваше пример с Гърция, където са само 3 позиции и там президентът е още по-ограничен, добре, но в Гърция са трима съдии, нито един от тях не е избран от парламента. Вероятността да бъдат политически лица е много по-малка, отколкото е в нашия случай. На практика всички 12 лица са политически и очевидно, че контактите им няма как да са неутрални. Не мисля, че премиерът Главчев ще се справи и с поста на външен министър. Той няма да има време, а няма и никакъв опит. Той го прави, защото стигнахме до тази ситуация. В момента върви някакво заяждане между Главчев и президента, в което нито една страна не иска да отстъпи."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Михалев завърши десети във финалите на Световната купа по модерен петобой в Анкара
Тодор Михалев завърши десети във финалите на Световната купа по модерен петобой в Анкара
Бърнли си върна надеждата за оцеляване след категорична победа с 4:1 срещу Шефилд Юнайтед
Бърнли си върна надеждата за оцеляване след категорична победа с 4:1 срещу Шефилд Юнайтед