НОВИНИ

Пътят на бежанците: Как Татяна от Бердянск потърси работа в София?

украинка
bnt avatar logo
от БНТ
16:17, 04.07.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Татяна е една от многото украински бежанци у нас, обърнали се към програмата "Солидарност" на Агенцията по заетостта. Жената и дъщеря ѝ пристигат в София от окупирания Бердянск през април. Двете наемат квартира и Татяна веднага започва да търси работа.

Репортерът на БНТ Мария Плачкова се запознава с Татяна именно на форум за намиране на работа.

"Градът ни е окупиран, тръгнахме от Бердянск до Запорожие, после с автобус до София. Сега си търсим работа, за да можем да се издържаме. По образование съм счетоводител. Доколкото знам, тук мога да си легализирам дипломата, но все пак в системата на счетоводството между България и Украйна има разлика. Това е първият проблем, а другият - е владеенето на езика", споделя своята история Татяна.

Две седмици по-късно двете с Татяна тръгваме към Агенцията по заетостта, за да проучим възможностите за работа.

"Татяна първо трябва иде в бюрото по труда и да се регистрира като търсещо работа лице. Хубаво е да носи някакви документи, които да докажат нейната професионална квалификация или предишен опит. Колегите от бюрото по труда ще я регистрират като търсеща работа. Ако междувременно даден работодател подаде заявление по проект "Солидарност" и там е разкрил свободно работно място за счетоводител, тя ще бъде насочена от колегите от Бюрото по труда към този работодател", обясни Вероника Димитрова, експерт в Агенцията по заетостта.

По програма "Солидарност" вече са подали документи около 500 работодатели и 400 украинци, сред които и Татяна.

"Бюджетът на проект "Солидарност" е малко над 406 милиона лева, като възможностите, които проектът предлага на разселените лица да започнат работа при работодател, да получат при желание от тяхна страна, интеграционна добавка за настаняване. И съответно да им бъде назначен ментор, ако работодателят прецени. Менторът трябва да подпомогне тяхната интеграция в самия работен процес", каза Вероника Димитрова.

Татяна се надява по-скоро да стане част от трудовия пазар у нас.

"Искам вече да си намеря работа. Може през програма "Солидарност". И ако ще има подходящи предложения, с голямо удоволствие ще се обадя за интервю, да започна работа", казва тя.

Почти веднага след регистрацията Татяна получава и първите предложения за работа и може да избере между счетоводител с английски език, сътрудник в офис, мърчандайзър в стоков магазин. Като най-подходящ вариант Татяна си избира технически сътрудник в офис. И с нетърпение очаква така желаната покана за интервю.

Автор и снимки: Мария Плачкова

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Крачунов: Арда ме грабна с това, че залага на български играчи (Видео)
Пламен Крачунов: Арда ме грабна с това, че залага на български играчи (Видео)
Пирин Благоевград привлече Славчо Шоколаров
Пирин Благоевград привлече Славчо Шоколаров