НОВИНИ

Пчелите измират заради безконтролно пръскане с пестициди, сигнализират в Русенско

bnt avatar logo
от БНТ
10:46, 22.05.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Защитата на пчелите продължава да е въпрос предимно на думи и обещания, без реални действия. За това сигнализираха пчелари от Русенско.

Те очакват незабавни промени в закона и реални регламенти за ползването на препарати за растителна защита. За пчеларите най-тежкият проблем е липсата на контрол при пръскането с химикали на земеделски земи, което е фатално за пчелните семейства и бизнеса.

Мария Иванова се занимава с пчеларство и търговия от 25 години. Разказва, че въпреки трудните времена, тя и колегите ѝ нямат намерение да повишат цените на продуктите си. Засега килограм липов мед е 13 лева, полифлорният е 12, а очакваният по-късно акациев - 18 - 19.

"Малко спадна търсенето. Може би хората са изплашени от високите цени на стоките. Спадна, не е така, не се търси като по-преди, както миналата година всъщност. Купуват си, но не така. За мен не е добре", обясни Мария Иванова- пчелар с. Просена.

Мария е от малкото производители в региона, имали късмет да опазят пчелите си от отравяне с пестициди.

"Познат имам, на когото от 45 - 12 кошера са му останали. От препаратите... то по полето не останаха нито птички, нито мишки", казва Младен Енчев – клиент.

А измирането на пчелите вече започва още през пролетта, разказа Иван Кънчев, който има над 130 кошера.

"Имаме едно завишаване на пролетната смъртност... в трупчетата на пчели намираме 4 пестицида след лабораторни проби. Това означава, че продължаваме да пръскаме не така, както трябва. Всичките регламенти, които се опитват да регулират това явно не са достатъчни", каза Иван Кънев, сдружение "Пчелари – Русе".

През юни се очаква въвеждането на нови европейски регулации за използването на препарати за растителна защита.

Вижте още и в репортажа

Репортери: А. Кючуков, Т. Стамболиев

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази вечер "В кадър": "Кодът на Паисий"
Тази вечер "В кадър": "Кодът на Паисий"
Ла Лига ще обжалва договора на Мбапе с ПСЖ
Ла Лига ще обжалва договора на Мбапе с ПСЖ