НОВИНИ

Цветан Цветанов: Страната ни пропусна златно време да постигне истинска газова диверсификация

Калина Попова
от Калина Попова
08:52, 22.05.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

"Страната ни пропусна златно време за да постигне истинска реална диверсификация и аз смятам че късането с руския газ е това, което направи Путин с политиката спрямо Украйна". Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов.

"Решенията на много европейски държави показват, че действително трябва да се ограничи тази зависимост и че всичко, което е правено от Путин през последните десетилетия, е да заобиколи Украйна със "Северен" и с "Турски поток" и тогава да прояви съответната агресия към Украйна", коментира той.

И Кирил Петков, и експертите казват, че строежът на "Турски поток" е непрозрачен проект, но когато премиерът го представя пред международни партньори е едно, а във вътрешнополитически план не постига абсолютно нищо, смята Цветан Цветанов.

"Булгартрансгаз" е със същото ръководство, пътната карта за "Турски поток" я няма и ние виждаме как започва да се говори, че тази тръба е диверсификация за България, а вътре 90% от количествата са резервирани от "Газпром", допълни той.

Според Цветанов никой не споделя направеното от Бойко Борисов, защото сме се лишили от милиард и половина, но не получаваме газ по това трасе.

Кирил Петков след визитата в САЩ: Ще получаваме газ на по-ниски цени, без посредници

Договорените със САЩ количества втечнен газ са знак, че страната иска да бъде солидарна с България и Европа, коментира Цветанов, но смята, че има и други възможности да постигнем диверсификация.

Цветан Цветанов коментира и изказването на Борислав Гуцанов от БСП, че България трябва да преговаря с "Газпром".

"Ясно е, че партии като БСП, "Възраждане" и нови политически формации твърдо гледат на изток. Но когато започнат да си планират почивките за лятото, ги планират на запад. Преди десет години управляващите взеха правилното решение да се присъединим към два съюза - ЕС и НАТО - защото това ни гарантира сигурността."

С хаоса и с действията си правителството допринася за това, което имаме днес като очаквания за проблеми, каза още Цветанов. На мнение е, че предприетите мерки в подкрепа на гражданите са "проинфлационни", а не антикризисни.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпик Лион триумфира в Шампионската лига при дамите
Олимпик Лион триумфира в Шампионската лига при дамите
Правителствена делегация ще посети Ватикана и Рим
Правителствена делегация ще посети Ватикана и Рим