НОВИНИ

Зрителски сигнал - има ли незаконна сеч в Плана планина

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:32, 21.05.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Още
Слушай новината

За съмнение за нерегламентирана сеч в Плана планина сигнализираха наши зрители. Сигналът е за голямо количество дървен материал, складиран над село Алино. Той е без необходимата маркировка и информационна табела.

Хора, които имат вила в района казват, че никога не са виждали такава сеч - камионите се появили тази пролет. На територията на бившото незаконно сметище над село Алино е пълно с нарязана дървесина. Човекът който ни потърси разказва, че преди около месец, количеството на складирани трупи е било дори двойно.

Неприятно впечатление ми направи, какви са тия дървета тука? Имаше преди много горски, полицаи, които се разхождаха, сега ми направи впечатление, че няма горски да проверяват.

Дърветата изглеждат съвсем свежи и здрави, на нито едно не откриваме маркировка, няма и указателна табела за сечта.

От Регионалната дирекция по горите София обясниха, че дърветата се маркират с печат, когато започне транспортирането им, а мястото над с. Алино е временен склад. След като подадохме сигнал, екип на дирекцията извърши проверка на мястото, където се сече.

"При извършения обход на терена, горските инспектори констатират провеждане на два вида сеч отгледана сеч - прореждане и санитарна сеч, вследствие на нападение от корояд. За извършването на сечта са изготвени сигнални листове, вследствие на които е издадено предписание за провеждане на дейността".

"При проверката на терен е установено, че временните складове, съответстват на утвърдения от директора на ДГС Самоков технологичен план. И двете горскостопански мероприятия се извършват в съответствие с приложимата нормативна уредба".

Така, оказва се, всичко е законно. Ако имате съмнения за незаконна сеч, много лесно можете да подадете сигнал в приложението "Защити гората". След като институциите проверят сигнала ви, отговорът ще бъде публикуван в самото приложение.

В момента покачването на цените на дървения материал е сериозно, вече има и недостиг на дървени изделия от Русия, Беларус и Украйна. За последната година дървесината за строеж поскъпна с 80%, а цените на дървените мебели с около 10%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов отново вкара на Ливърпул в благотворителен мач на "Олд Трафорд"
Димитър Бербатов отново вкара на Ливърпул в благотворителен мач на "Олд Трафорд"
Четирима души загинаха в катастрофа край Баня, Карловско
Четирима души загинаха в катастрофа край Баня, Карловско