Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Защо в Русе няма да има паметник на Стоян Михайловски

bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 21.05.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

В Русе засега няма да има паметник на Стоян Михайловски, който преди 130 години написа текста на "Върви, народе възродени". Монументът трябваше да бъде издигнат пред блока, където се е намирала къщата на Михайловски. Хората от кооперацията обаче не са съгласни с проекта.

Единственото свидетелство, че в Русе е написан текстът на химна на българската просвета и култура, е плоча, поставена на фасадата на жилищната кооперация. Затова в края на февруари Инициативен комитет внесе в Общинския съвет предложение за издигане там на паметник, заедно с идеен проект, дарение от русенския архитект Венцислав Илиев.

Местният парламент даде зелена светлина, но живеещите в блока не са съгласни с предложения вариант.

Най-вече заради това, че растителността, която ще се постави в началото, ще бъде два метра. Значи тази растителност достига 6 - 7 м като зеленина. Ще се засенчи. Достатъчно място има в другата градинка, за да се направи там, казва Веселин Иванов.

От общината са разговаряли с хората и са им предложили вместо предвидените туи, да се засадят рози. Мястото обаче не може да бъде променено.

По принцип ние сме задължени да изпълняваме решенията на общинския съвет, който е одобрил проекта и там мястото е определено, казва Магдалина Илиева – зам.-кмет на Община Русе.

Изграждането на паметника се бави и по друга причина- все още проектът не е одобрен от министерството на културата.

Направили сме всички постъпки, за да бъде съгласуван с министерството на културата този проект в по-бързи срокове, но така или иначе към момента връщането на документите към нас е забавено, допълва Магдалина Илиева – зам.-кмет на Община Русе.

За изграждането на паметника по случай 130 години от написването на текста на училищния химн община Русе е заделила 30 000 лв., а Инициативният комитет организира кампания за набиране на още средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хеттрик на Юлиян Ненов прати Ботев (Враца) на бараж за оставане в елита
Хеттрик на Юлиян Ненов прати Ботев (Враца) на бараж за оставане в елита
Димитър Бербатов отново вкара на Ливърпул в благотворителен мач на "Олд Трафорд"
Димитър Бербатов отново вкара на Ливърпул в благотворителен мач на "Олд Трафорд"