НОВИНИ

Зачестяват инцидентите със скиори извън пистите в Пирин

bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 22.05.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Опитни планинари от Банско, Разлог и Добринище излизат на опасни места в планината през пролетния сезон.

Христо Татарски от Разлог е планинар повече от 45 години. Въпреки, че през по-голямата част от живота е обикалял всички склонове на Пирин, през пролетния сезон, когато планината е непредсказуема, той не предприема рисковани преходи. Повечето от неговите познати обаче продължават да търсят силните усещания, по рисковите планински склонове.

"Това са хора, които поемат риска. Ходят и ще ходят. Няма кой и забрани и няма кой да им каже. Рила е добра за каране, но Пирин е много опасен. Тук времето може да се сменя за часове, за минути дори и винаги трябва да се преценява", казва Христо Татарски планинар от 45 години.

Месеците от април до края на юни е така нареченият преходен период в планината. Именно по това време е най-опасно, тъй като снегът сутринта е заледен, а в обедните часове омеква, заради високите температури. А по това време хора високо в планината не трябва да има, предупреждават специалистите.

"Точно сега е сезонът за добрите планинари в кавички. Те излизат точно сега, защото в планината е много спокойно няма туристи и сега е рай", обясни Цветан Пчелинов от Планинската спасителна служба.

Най-голямата необходимост за планинските спасители при спасяването на човешки животи в планината, си остава нуждата от хеликоптер. При наличието на такъв, времето за реагиране при инциденти ще отнема не повече от половин час, а не както до сега - над 6 часа.

Вижте още в репортажа на Али Мисанков

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
92 нови случая на коронавирус у нас
92 нови случая на коронавирус у нас
Многохиляден митинг в Истанбул в подкрепа на водеща опозиционерка
Многохиляден митинг в Истанбул в подкрепа на водеща опозиционерка