НОВИНИ

Жълт код за силен вятър в 12 области утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 21.05.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

В много райони от страната максималните температури днес достигнаха и надхвърлиха 30°. Най-топло беше следобед във Видин - 33°, в София - 28°. Чувствително по-хладно беше по Черноморието - Варна 23, Ахтопол 22°.

С преминаването на студен атмосферен фронт през страната утре и температурите ще се понижат - минималните ще са от 12° до 19°. Сутринта в отделни райони от Северозападна България ще превали, а около и след обяд валежи и гръмотевици ще има и на места в южните и източните части от страната. Максималните температури ще са между 24° и 29°, малко по-високи в крайните югозападни райони.

Вятърът от запад-северозапад ще се усили до умерен, в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и по долината на Струма ще е временно силен. Предупредителен жълт код е обявен в 12 области от страната.

На морския бряг също ще има временни увеличения на облачността и след обяд на отделни места ще превали. Ще духа до умерен северозападен вятър, след обяд ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще са между 21° и 27°. Температурата на морската вода е от 13° на Шабла до 18° около Бургас, а вълнението на морето ще бъде слабо.

Валежи ще има също и на места в планините, главно в Родопите ще са придружени от гръмотевици. Ще духа силен северозападен вятър. Максималните температури в курортите ще са от 13° на Алеко до 22° в Банско.

Временни увеличения на облачността ще има в по-голямата част от Западна и Централна Европа, но валежи са малко вероятни. С повишена концентрация на сахарски прах ще остане във Франция и Испания. В Източна Европа облачността ще е значителна; на юг, където ще е и ветровито, на места ще превали дъжд, на север дъжд и сняг, а температурите там ще са чувствително по-ниски от обичайните.

У нас през следващите дни в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, в следобедните часове с купеста облачност. Повишена вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевици има във вторник и в петък. В средата на седмицата температурите бързо ще се повишат и в четвъртък дневните в Западна и Южна България ще достигнат 32 - 34°.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима загинаха след като туристически самолет се разби в Алпите
Петима загинаха след като туристически самолет се разби в Алпите
Царско село изпадна от Първа лига
Царско село изпадна от Първа лига