Пенсиите се увеличават от 25 декември

от БНТ
17:10, 29.11.2021
15162
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
милиона пенсионери получат добавка пенсиите декември
Слушай новината

От 25 декември минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 300 на 370 лева, а максималният ѝ размер се повишава от 1440 на 1500 лева. От същата дата тежестта на всяка година осигурителен стаж без превръщане ще се увеличи от 1,2 на 1,35 на сто. За да има равнопоставеност с по-високата тежест на осигурителния стаж ще бъдат преизчислени всички отпуснати преди 25 декември пенсии.

Промените са трайно регламентирани в Кодекса за социално осигуряване чрез направената актуализация в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 година, уточняват от Министерство на труда и социалната политика и припомнят, че решението за увеличаването на пенсиите е взето от 46-ото Народно събрание.

От там уверяват, че изплащането на увеличените размери на пенсиите през цялата 2022 година е гарантирано.

Кодексът за социално осигуряване регламентира, че в случай, че бюджетът на държавното обществено осигуряване не бъде приет от Народното събрание до началото на бюджетната година, осигурителните приходи се събират и осигурителните разходи се извършват съобразно действащите нормативни актове.

Това гарантира изплащането на всички пенсии и други социално осигурителни плащания в определените размери, независимо че бюджетът на държавното обществено осигуряване за съответната година не е приет. В този случай за издръжка на органите на Националния осигурителен институт се разходва месечно до една дванадесета част от разходите, предвидени в бюджета за предходната година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Наводнения и снеговалежи в Испания и Франция заради бурята Аруен
Наводнения и снеговалежи в Испания и Франция заради бурята Аруен
ЕК представи ръководство за финансиране на всички сектори на културата
ЕК представи ръководство за финансиране на всички сектори на културата