НОВИНИ

Петър Мицин победи Антъни Иванов във финала на 200 метра бътерфлай на държавното по плуване

Петър Мицин
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 01.07.2023 (обновена)
Чете се за: 06:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Тийнейджърът Петър Мицин спечели титлата на 200 метра бътерфлай при мъжете на Държавното първенство по плуване в 50-метров басейн, което се провежда в столичния комплекс "Диана".

В най-очаквания финал от днешния трети състезателен ден 18-годишният Мицин финишира с резултат от 1:59.94 минути. На второ място остана Антъни Иванов, който финишира с резултат от 2:00.31 минути.

До първите 100 метра начело бе 24-годишният Иванов, но Мицин успя да направи обрат в третата дължина и да задържи преднината си до края.

След финала Иванов заяви в социалните мрежи, че е бил "заплашен", че ще получи наказание от минимум две години, ако не спре да говори публично срещу федерацията по плуване.

Третото място във финала остана за турския представител Емре Акташ. 17-годишният състезател на Галатасарай финишира за 2:04.81 минути.

Александрина Алтънова от “Пирин” взе сребърен медал в плуването на 200 м. бътерфлай при жените. Победата взе Ниса Гюл Сердар от турския клуб “Галатасарай”. Туркинята Сехер Кайа взе бронза в дисциплината. Радина Радева (“Астери”) даде най-доброто време от българките в надпреварата на 1500 м. свободен стил при жените. Тя финишира на трето място за 17:58.43 мин. Победата бе за Азра Армаган от отбора на Турция, която завърши за 17:19.81 мин. Среброто беше за нейната сънародничка Мелиса Йозмен.

В най-атрактивната дисциплина - тази на 50 метра свободен стил, шампион стана Йосиф Миладинов. Пловдивчанинът измина дистанцията за 23.13 секунди. Втори само на една стотна от секундата остана Дениел Нанков от Черно море Варна, а трети с 23.91 се нареди Мартин Чихал от Дамини.

Боряна Кирчева (ПСК “Черно море”) единствена слезе под 27 секунди в спринтовата надпревара на 50 м. свободен стил при жените. Кирчева завърши за 26.80 сек. Това беше трети успех за нея в рамките на Държавното лично отборно първенство след този на 50 м. бътерфлай и със смесената съчетана щафета на клуба ѝ. След нея останаха Милена Христова (“Спринт”) и Росина Тодорова (ПСК “Черно море”).

Йордан Янчев спечели на 400 м. свободен стил при мъжете. Състезателят на “Спринт” спря хронометъра на 3:55.65 мин. Втори се нареди Петър Мицин от “Вихрен” Сандански с време 4:00.41 мин. Бронзът отиде при представителя на Турция Йозгюр Йонджа, финиширал за 4:04.24 мин.

Състезателка на столичния “Спринт” спечели и надпреварата на 200 м. бруст при жените. Камелия Стоименова започна много силно в първите 50 метра и запази аванса си до края. Стоименова завърши за 2:35.96 мин. На близо 3 секунди след нея беше Катрин Радичева от “Каменград”, а трета финишира Маргарита Стоименова, която е едва на 14 години и е сестра на победителката.

Шампион на 100 м. бруст при мъжете стана Любомир Епитропов (“Вихрен”). Той взе реванш срещу Тонислав Събев (“Спринт”), който го изпревари в състезанието на 50 м. бруст. В по-дългата дистанция Епитропов финишира за 1:00.85 мин., а Събев за 1:01.47 мин. Трети на почетната стълбичка се качи Георги Янев (“Левски”).

При дамите на 100 метра бруст златният медал бе спечелен от Диана Петкова от клуб Спринт. Тя финишира за 1:09.46 минути и изпревари с повече от две секунди втората Камелия Стоименова.

Калоян Левтеров (“Спринт”) беше най-бърз на 200 м. гръб при мъжете. Националният рекордьор в дисциплината финишира за 2:05.49 мин., оставяйки зад себе си Валентин Филипов от ПСК “Черно море” и Йозгюр Йонджа от Турция. Това беше четвърти медал за Левтеров от шампионата и второ злато след победата на 100 м. гръб.

Втори успех в ДЛОП и за Габриела Георгиева. Състезателката на клуб “Дамини ЛВ” спечели на 50 м. гръб при жените с време 29.85 сек. Тя единствена слезе под 30 секунди. Сребърен медал спечели Александра Димитрова (“Спринт”), а трета завърши Дуру Баръсолу от тима на Турция.

В смесената щафета на 4х100 метра шампион стана отборът на Черно море Варна с нов рекорд от 3:39.30 минути.

Мъжката щафета на клуб “Спринт” спечели надпреварата на 4х100 м. свободен стил. Йосиф Миладинов, Калоян Левтеров, Тонислав Събев и Йордан Янчев финишираха за 3:24.11 мин., оставяйки след себе си квартетите на “Олимпия” и ПСК “Черно море”.

Милена Христова, Тиана Темелкова, Калина Николаева и Диана Петкова донесоха успеха на “Спринт” и в женската щафета на 4х100 м. свободен стил. След тях се наредиха ПСК “Черно море” и тима на Турция.

Държавното първенство по плуване продължава в неделя с последните финали.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският телескоп "Евклид" бе изстрелян успешно в Космоса
Европейският телескоп "Евклид" бе изстрелян успешно в Космоса
Над 80 участници от България и Румъния се включиха в похода "Персина на велосипед"
Над 80 участници от България и Румъния се включиха в похода "Персина на велосипед"