Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Петър Витанов, БСП: Проблематично е, че сякаш се феодализират министерства

от БНТ
19:28, 10.12.2021
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Евродепутатите Андрей Новаков от ГЕРБ и Петър Витанов от БСП коментираха в "Още от деня" върнатия от Брюксел План за възстановяване и критиките по него, коалиционното споразумение, ковид ситуацията и други актуални теми.

Дебати по споразумението имаше. Имената на вицепремиера Корнелия Нинова и другите министри от БСП обаче бяха утвърдени, след като преди това бяха предложени от ръководството. Въпросът за партията и нейното бъдеще останаха на заден план. Фокусирахме се върху споразумението, върху предизвикателствата, които то предлага, върху някои бележки, които имаме, върху някои рискове, което то крие. В крайна сметка се обединихме всички около това, че то е необходимо, коментира Петър Витанов.

По думите му след едно 12-годишно управление, такива коалиции са допустими.

Според Витанов проблематично в подписания документ е това, че няма общо коалиционно споразумение, а серия от двустранни такива.

"Проблематично е и това, че сякаш се феодализират министерства. Няма го римския принцип "Власт - власт възпира", който е хоросанът на всяка една коалиционна формула", обрисува той и допълни, че това са рискове, които могат да торпилират в краткосрочен период всяко едно бъдещо управление.

Витанов обаче е категоричен, че решението на БСП да даде мандат за бъдещо управление е много по-важно от неговото собствено мнение.

Той отбеляза, че БСП ще отстоява своите политики и тя би могла да бъде онзи елемент от коалицията, който да гарантира някаква социална справедливост в бъдеще.

С пълно единодушие БСП одобри предложението Корнелия Нинова да е вицепремиер

Евродепутатът Андрей Новаков смята, че рискът, който се вижда ясно е, "че не е ясно как ще изкараме зимата без парите от Плана за възстановяване и устойчивост. Това, което наблюдаваме в момента е един провал на забавен каданс, тъй като 6 месеца по-късно ни го върнаха с 43 забележки".

Той е категоричен, че ГЕРБ няма как да подкрепи правителство, в което коалиционен партньор е БСП. По думите му обаче партията ще подкрепи всичко, което е добро за държавата.

Новаков призова бъдещите управляващи да не гонят експерти с единствения мотив, че не са назначени от тях, тъй като това са хора с дългогодишен опит и могат да са полезни на новото правителство. Той подчерта, че призивът му не е породен от опасения, а от факта, че уволнения се случват вече от половин година и от това страда държавата.

ЕК даде отсрочка на България за оценката на Плана за възстановяване

Двамата гости в предаването коментираха гласуването за прилагане на зелен сертификат и в Народното събрание.

Витанов заяви, че има лично мнение по въпроса и е абсолютно "за" въвеждането на зелен сертификат. Новаков подчерта, че двойният аршин, който се прилага е плашещ. Щом се изисква от хората, трябва и депутатите да ходят на работа със зелен сертификат.

Новаков беше крайно критичен по отношение Плана за възстановяване и устойчивост, като отбеляза, че не е очаквал толкова много забележки по него. По думите му България ще получи най-рано пари през късната пролет или лятото на 2022 г.

Витанов не намери повод за такова притеснение относно Плана за възстановяване и устойчивост. Той обясни, че част от бележките са технически, "част са политически, но не с всички България трябва да се съгласи и една част касаят работещ парламент".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БЛС иска повишаване на цените на клиничните пътеки
БЛС иска повишаване на цените на клиничните пътеки
Нулеви резултати от поредната среща на съвместната комисия с РСМ
Нулеви резултати от поредната среща на съвместната комисия с РСМ