НОВИНИ

Петър Витанов, БСП: Проблематично е, че сякаш се феодализират министерства

bnt avatar logo
от БНТ
19:28, 10.12.2021
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Евродепутатите Андрей Новаков от ГЕРБ и Петър Витанов от БСП коментираха в "Още от деня" върнатия от Брюксел План за възстановяване и критиките по него, коалиционното споразумение, ковид ситуацията и други актуални теми.

Дебати по споразумението имаше. Имената на вицепремиера Корнелия Нинова и другите министри от БСП обаче бяха утвърдени, след като преди това бяха предложени от ръководството. Въпросът за партията и нейното бъдеще останаха на заден план. Фокусирахме се върху споразумението, върху предизвикателствата, които то предлага, върху някои бележки, които имаме, върху някои рискове, което то крие. В крайна сметка се обединихме всички около това, че то е необходимо, коментира Петър Витанов.

По думите му след едно 12-годишно управление, такива коалиции са допустими.

Според Витанов проблематично в подписания документ е това, че няма общо коалиционно споразумение, а серия от двустранни такива.

"Проблематично е и това, че сякаш се феодализират министерства. Няма го римския принцип "Власт - власт възпира", който е хоросанът на всяка една коалиционна формула", обрисува той и допълни, че това са рискове, които могат да торпилират в краткосрочен период всяко едно бъдещо управление.

Витанов обаче е категоричен, че решението на БСП да даде мандат за бъдещо управление е много по-важно от неговото собствено мнение.

Той отбеляза, че БСП ще отстоява своите политики и тя би могла да бъде онзи елемент от коалицията, който да гарантира някаква социална справедливост в бъдеще.

С пълно единодушие БСП одобри предложението Корнелия Нинова да е вицепремиер

Евродепутатът Андрей Новаков смята, че рискът, който се вижда ясно е, "че не е ясно как ще изкараме зимата без парите от Плана за възстановяване и устойчивост. Това, което наблюдаваме в момента е един провал на забавен каданс, тъй като 6 месеца по-късно ни го върнаха с 43 забележки".

Той е категоричен, че ГЕРБ няма как да подкрепи правителство, в което коалиционен партньор е БСП. По думите му обаче партията ще подкрепи всичко, което е добро за държавата.

Новаков призова бъдещите управляващи да не гонят експерти с единствения мотив, че не са назначени от тях, тъй като това са хора с дългогодишен опит и могат да са полезни на новото правителство. Той подчерта, че призивът му не е породен от опасения, а от факта, че уволнения се случват вече от половин година и от това страда държавата.

ЕК даде отсрочка на България за оценката на Плана за възстановяване

Двамата гости в предаването коментираха гласуването за прилагане на зелен сертификат и в Народното събрание.

Витанов заяви, че има лично мнение по въпроса и е абсолютно "за" въвеждането на зелен сертификат. Новаков подчерта, че двойният аршин, който се прилага е плашещ. Щом се изисква от хората, трябва и депутатите да ходят на работа със зелен сертификат.

Новаков беше крайно критичен по отношение Плана за възстановяване и устойчивост, като отбеляза, че не е очаквал толкова много забележки по него. По думите му България ще получи най-рано пари през късната пролет или лятото на 2022 г.

Витанов не намери повод за такова притеснение относно Плана за възстановяване и устойчивост. Той обясни, че част от бележките са технически, "част са политически, но не с всички България трябва да се съгласи и една част касаят работещ парламент".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЛС иска повишаване на цените на клиничните пътеки
БЛС иска повишаване на цените на клиничните пътеки
Нулеви резултати от поредната среща на съвместната комисия с РСМ
Нулеви резултати от поредната среща на съвместната комисия с РСМ