НОВИНИ

Коалицията е факт - четирите преговарящи партии подписаха споразумението за правителство

Александър Марков
от Александър Марков
18:02, 10.12.2021 (обновена)
15294
Чете се за: 06:22 мин.
У нас
Слушай новината

Окончателно - България ще се управлява от коалиция. Четирите преговарящи партии подписаха споразумението за правителство и са готови със състава му.

Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха, че Коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Има такъв народ" вече е подписано. След като всички текстове са изчистени, бъдещите коалиционни партньори потвърдиха, че имат структура и състав на МС.

Утре в 10.00 ч. на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание - "Продължаваме промяната".

Президентът Румен Радев връчва мандата за съставяне на правителство утре в 10 ч.

След триседмичен преговорен маратон, коалиционното споразумение е факт. В късния следобяд стана ясно, че то е било подписано от "Продължаваме промяната" с всяка една от останалите три партии поотделно - БСП, ИТН, ДБ. Далеч от погледа на медиите, както обещаха от партията мандатоносител. Но без обща снимка.

С БСП споразумението беше подписано последно в Народното събрание.

По-рано документът беше подписан и със съпредседателите на ДБ - Христо Иванов и Атанас Атанасов.

С ИТН то е било парафирано в офиса на партията.

Пред медии Кирил Петков обяви, че за пръв път в най-новата история на страната се подписва такава детайлна Програма за управление от 140 страници, която ще направи "здрава коалиция с дълъг хоризонт на работа". Тази коалиция, според Петков, ще бъде историческа за България. Всеки коалиционен партньор ще носи отговорност за своя министър и отбор, който е предложил.

Асен Василев призна, че коалицията е неестествена и е продукт на три поредни парламентарни избори тази година.

ПП потвърдиха подписването на споразумението, утре представят състава на кабинета

Със сигурност, ние явно ще бъдем и в ролята на гарант като най-голямата политическа сила. Така че дали всеки един от тях ще подпише с нас, или заедно всички - ще видите, надявам се, една обща снимка, коментира по-рано Кирил Петков.

Официално съставът и структурата на Министерския съвет ще бъдат обявени утре, след като преди това президентът връчи мандата на "Продължаваме промяната ". Но вече са сигурни няколко имена:

Премиер - Кирил Петков, Асен Василев - вицепремиер и министър на финансите, Калина Константинова - вицепремиер по ефективното управление.

От "Демократична България" - Борислав Сандов - вицепремиер и министър на околната среда и водите, Надежда Йорданова - правосъден министър, Божидар Божанов - на дигитализацията и електронното управление.

Гледаме на това управление с надежда, че то ще заработи, ние ще имаме принос към него, ще започнем да решаваме някои много важни проблеми, които от години се поставят и които корупционната коалиция между ГЕРБ и ДПС не позволяваше да се решават, тъй че това е надеждата. Не искам никого да заблуждавам, ще бъде сложно по много причини, но всички ние трябва с необходимата сериозност и съзнание за отговорността, която имаме, тези сложности да бъдат преодолени, каза Христо Иванов, "Демократична България".

След Националния съвет на БСП станаха ясни и имената на социалистите- Корнелия Нинова - вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, Георги Гьоков - социален министър, Иван Иванов - на земеделието, Христо Проданов - на туризма.

С пълно единодушие БСП одобри предложението Корнелия Нинова да е вицепремиер

Всички останали имена, които се спрягат за министри в публичното пространство, засега са неофициални. Според непотвърдена информация ИТН са сменили кандидатурата си за външен министър - Теодора Генчовска вместо Димитър Гърдев, за чиято биография стана ясно, че има неточности.

Очакваме Споразумението да бъде официализирано. Към момента, според непотвърден текст, споразумението от 13 страници очертава целите, приоритетите, правилата за функциониране на коалицията и структурата на МС.

Текстът потвърждава структурата на Министерския съвет, вече известна на обществото.

Премиерът, излъчен от "Продължаваме промяната", ще има петима вицепремиери - двама от "Продължаваме промяната" и по един от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Министерствата са разделени на квоти между коалиционните партньори, като политическата отговорност за назначенията на министри се носи от съответната политическа сила.

В 18-те експертни съвета, които ще бъдат създадени, ще бъдат обсъждани законодателните инициативи, като партиите се отказват от "законодателно съревнование" помежду си.

Целите, които си поставя коалицията, са:

  • просперираща България
  • съдебна реформа
  • икономически растеж
  • върховенство на закона

След като споразумението вече е подписано, утре в 10 ч. ПП отиват да получат мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев и очевидно ще го направят, както и обещаха през седмицата - с готов състав, който ще обявят в 13.00 ч.

А днес депутатите в НС събираха подписи за извънредно заседание, очаква се то да бъде в понеделник и на него да бъде гласуван съставът на новото правителство на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магнус Карслен отново стъпи на световния връх
Магнус Карслен отново стъпи на световния връх
Музей на восъчните фигури отваря врати в Бяла
Музей на восъчните фигури отваря врати в Бяла