НОВИНИ

Напрежение след забрана за вдигане на диги с тежка техника по плажовете на Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 10.12.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение между областния управител на Бургас и стопаните на плажове по Южното Черноморие. Причината – заповед срещу изграждането на пясъчните диги по ивиците. Това разгневи концесионерите, които ще обжалват заповедта.

Николай Димитров от дълги години стопанисва плажа в Крайморие. Неведнъж е бил потърпевш от лошите атмосферни условия през зимата, които разрушават пясъчната ивица. Без изграждането на защитни диги, възстановяването на плажовете би струвало десетки хиляди левове преди всеки летен сезон.

Тази заповед като цял най-вероятно ще окаже нищожна, след като влезе в съда. Аз искам да акцентирам върху друг въпрос. Както виждате сега в момента, виждате какво се случва, ако няма такова депониране на пясък, т. нар. защитни валове, каквото европейска практика и световна съществува вече от десетки години, между 2 и 5% в зависимост от плажа, морето отнема от пясъчната ивица, казва Николай Димитров.

Според новата заповед на областния управител обаче, навлизането на тежка техника на плажа, с която се изграждат диги, би довело до санкции за концесионерите. Според тях без машини, диги не могат да се правят.

Тази заповед разпорежда да се осъществи контрол относно действия дали и доколко е нарушена целостта на плажната ивица. Ако концесионерите не нарушават отново го казвам цялостна на плажната ивица и крайбрежното пространство, те нямат основание за тревоги, така че не виждам какво ги притеснява, казва проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас.

Всяха година дигите по плажовете пораждат спора - законни ли са или не.

Марко е от Естония, но след пенсионирането си заживява в Равда. Днес идва да провери каква е ситуацията на любимия му плаж.

Плажовете в България са много красиви, но много мръсни. Аз лично съм идвал да почиствам тук. Тези диги не са най-големия проблем, а по-скоро чистотата, казва Марко.

Според екоинспекцията в Бургас няма законови разпоредби, забраняващи изграждането на диги. От институцията следят само дали има увреждане на дюни и други защитени видове по плажовете и за това дават разрешение за изграждане на пясъчните съоръжения.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доживотен затвор за Викторио Александров, убил приятелката си и дъщеричката им
Доживотен затвор за Викторио Александров, убил приятелката си и дъщеричката им
Връчиха Нобеловата награда за мир на журналистите Реса и Муратов
Връчиха Нобеловата награда за мир на журналистите Реса и Муратов