НОВИНИ

За първи път в България приложиха щадящ метод за лечение на рак на простатата

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
15:30, 10.12.2021
Чете се за: 01:30 мин.
Здраве
Слушай новината

60-годишен мъж от София с рак на простатната жлеза е първият български пациент, който получава шанс за пълноценен живот.

Вместо да отстранят простатната му жлеза, екип от български и словашки лекари направиха щадяща операция. Процедурата, известна като нискодозова брахитерапия се практикува в Словакия от 10 години, а у нас се прави за първи път.

Операцията e продължила близо 4 часа. Медиците са имплантирали в простатната жлеза на пациента 82 миниатюрни зрънца йод 125 изотоп, които в следващите 6-8 седмици ще осъществят вътретъканно облъчване. Така на практика е избегнато отстраняването на жлезата, а пациентът ще води нормален живот с напълно съхранена еректилна функция.

След операцията състоянието на пациента е добро. Той ще бъде изписан след два дни.

Щадящият метод може да се прилага при мъже в ранен стадий на рак на простатата. Нискодозовата брахитерапия може да се прилага и при по-млади мъже. Терапията ще се покрива от Здравната каса.

Прогнозата на шефа на клиниката по урология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", академик Чавдар Славов, е че 40 мъже годишно ще могат да се лекуват с иновативната терапия у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерацията по карате отличи Ивет Горанова като спортист №1
Федерацията по карате отличи Ивет Горанова като спортист №1
Ще бъде ли екстрадиран Джулиан Асандж в САЩ
Ще бъде ли екстрадиран Джулиан Асандж в САЩ