НОВИНИ

ГЕРБ обвиниха Кацаров, че е ощетил държавния бюджет с 1 милион при поръчката на тестовете за учениците

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
12:46, 10.12.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

От парламентарната трибуна ГЕРБ обвиниха министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, че е ощетил държавния бюджет с 1 милион лева, при поръчката за щадящи тестове за учениците. В кулоарите на парламента Кацаров отхвърли тези обвинения. Той коментира още, че болница "Лозенец" е с големи дългове и ако не бъде слята с детската болница, ще фалира.

"Единият участник е декларирал количества 1,5 млн., а другият участник е декларирал количество от 1 млн. щадящи бързи антигенни тестове на, забележете и цената - 2,10 лв. за голямото количество и 2,59 лв. за количеството от 1 милион. Отстранили сте ги, след което сте сключили договор за доставки с фирми, които са предложили, първо, по-малки количества и, забележете цената, и каква е разликата. Новите цени, на които са договорени, са 3,24 лв. до 3,37 лв. на тест. Тези данни бяха потвърдени също в медийното пространство от Вашия зам.-министър Петров. По наши скромни изчисления, с това Ваше решение сте ощетили българските данъкоплатци в размер близо на 1 млн. лв.", каза Асен Балтов от ГЕРБ.

"Обвиняват ни в корупция, защото сме купили скъпи тестове, извинявайте, ама МС ни отпусна пари за закупуване на 1,5 млн. теста. Ние закупихме 3 пъти повече, тоест в резултат на тези прозрачни процедури цената, на която са договорени тестовете, е намалена 3 пъти в сравнение с прогнозата. С тези 4,7 млн. теста, по наша преценка, пак казвам, тя не е точна, тъй като точните разчети ги знае министърът на образованието, по наша преценка би трябвало да има достатъчно тестове за тестване на всички деца поне до средата на месец януари", отговори Стойчо Кацаров.

КПКОНПИ в здравното министерство: Има ли нарушения при закупуването на щадящите тестове за ученици?

За детската болница Кацаров каза: Ако не предприемем това сливане, болница "Лозенец", оставена в този си вид, ще фалира. Тя е почти фалирала.

БНТ: Тоест Вие я обединявате с детската болница, за да не фалира "Лозенец"?

- Не, това е, обединявам детската болница, за да осигуря лечение на деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлия Стаматова се класира на 1/4-финал в Анталия
Юлия Стаматова се класира на 1/4-финал в Анталия
КПКОНПИ започва проверка на действията на Ваня Караганева
КПКОНПИ започва проверка на действията на Ваня Караганева