НОВИНИ

Връчиха Нобеловата награда за мир на журналистите Реса и Муратов

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:01, 10.12.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

Журналисти получиха Нобелови награди за мир за първи път от 30-те години на миналия век. Това е признание за значението на професията, както и за изпитанията пред журналистите в някои части на света.

Берит Реис-Андерсен, председател на Нобеловия комитет, каза: "Нобеловият комитет присъжда наградата за мир за 2021 г. на Мария Реса и Дмитрий Муратов заради усилията им за защита на свободата на изразяване, която е предпоставка за демокрация и траен мир".

Сайтът "Раплър", ръководен от 58-годишната Мария Реса, следи кампанията на режима на филипинския президент Родриго Дутерте срещу наркотрафика, изпълнена с убийства без съдебен процес. Реса вижда в наградата стимул не само за журналистите, но и за хората в нейната страна.

"При нас идват избори, а когато няма демократични стандарти по отношение на фактите, няма демократични избори. Ние трябва да излагаме фактите и да служим на хората", каза Мария Реса, директор на "Раплър".

59-годишният Дмитрий Муратов ръководи вестник "Новая газета", който критикува режима на Владимир Путин и негови журналисти са обект на тормоз и заплахи. Той посвети приза на шестимата убити, сред които е Анна Политковска.

"Тази награда е за журналистите, а не за мен. Тя е за нашата професионална общност. Това е важно, когато убиват журналисти, когато ги затварят и обявяват за врагове. Наградата е за хората, които се съхраняват в професията и продължават да си вършат работата", каза Дмитрий Муратов, главен редактор на "Новая газета".

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение след забрана за вдигане на диги с тежка техника по плажовете на Бургас
Напрежение след забрана за вдигане на диги с тежка техника по плажовете на Бургас
ДБ предлага в парламента да се влиза само със зелен сертификат или отрицателен бърз тест
ДБ предлага в парламента да се влиза само със зелен сертификат или отрицателен бърз тест