НОВИНИ

Петър Витанов: Не мисля, че приемането на Плана за възстановяване е обвързано с българското вето за РСМ

bnt avatar logo
от БНТ
09:09, 11.04.2022
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Приемането на Плана за възстановяване и устойчивост беше заради техническо изоставане в следствие на политическата нестабилност у нас. Посещението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен е доказателство, че Планът е приет. Това каза в “Денят започва” Петър Витанов - евродепутат от БСП/ПЕС.

По думите му закъснението е било логично, след като предходното редовно правителство не е внесло Плана в срок, а служебните кабинети са загубили още няколко месеца за неговата подготовка и пренаписване.

“Това беше стандартна, рутинна процедура. Това е характерно за всяка една държава - в Румъния дискусиите бяха над 6 месеца. В това няма нищо ненормално”, заяви той.

Витанов отбеляза, че целта е със средствата по Плана за възстановяване и устойчивост да се подпомогнат българските компании и да се премине към енергийна и икономическа трансформация.

На въпрос дали е са били обвързани приемането на Плана и падането на българското вето за Северна Македония той отговори:

“Искрено се надявам да не е имало такова нещо. Това би бил инструмент за влияние, който е в разрез с моето разбиране за правене на политика. Не мисля”.

Какво още коментира евродепутатът от БСП/ПЕС - вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гроздан Караджов инспектира строежа на АМ "Хемус"
Гроздан Караджов инспектира строежа на АМ "Хемус"
Боряна Калейн: Конкуренцията е силна, на този етап всички грешат
Боряна Калейн: Конкуренцията е силна, на този етап всички грешат