НОВИНИ

От пратениците на БНТ: За Макрон пътят към втори мандат е много по-труден от преди

Даниел Чипев
от Даниел Чипев
08:39, 11.04.2022
Чете се за: 05:10 мин.
По света
Слушай новината

Във Франция ще се повтори балотажът от предишните президентски избори, сочат резултатите от първия тур на вота.

Действащият президент Еманюел Макрон печели първия тур с 27,6% подкрепа, според последни данни на френското вътрешно министерство. Втора е Марин льо Пен с 23,41%. Трети остава Жан-Люк Меланшон с 21,95%.

Въпреки че и този път французите ще изберат своя президент между кандидатите Еманюел Макрон и Марин льо Пен, задачата пред екипа на Макрон е много по-трудна от преди като това се признава и от приближените му.

Подробности вижте в прякото включване на специалните пратеници на БНТ Даниел Чипев и оператора Станислав Златев.

Сега най-важното за действащия президент е да формира широк фронт за подкрепа и да убеди левите и десните избиратели, както и тези, които не се позиционират по оста ляво-дясно, че той е техният кандидат.

Часове след края на изборния ден немалко кандидати вече подкрепиха Еманюел Макрон. 6 от 11-те останали участници във вота призоваха избирателите си да гласуват за действащия държавен глава. Сред тях беше и Жан-Люк Меланшон, който се класира трети, на по-малко от 2% разлика от Марин льо Пен.

Готов съм да създам нещо ново и да действаме заедно за бъдещето на нацията, обяви Еманюел Макрон след обявяването на резултатите от първия тур на вота.

"През следващите дни искам да убедя хората, че нашият проект отговаря много по-твърдо на страховете и предизвикателствата, отколкото този на крайната десница. Нищо не е решено и дебатът, който ще водим, през следващите 15 дни е решаващ за нашата страна и за Европа", каза Еманюел Макрон.

Към момента Марин льо Пен е подкрепена от двама от останалите участници във вота - сред тях и Ерик Земур, на когото избирателите отредиха четвърта позиция със 7,05%.

"Френският народ ми оказа честта да се изправя на втори тур срещу действащия президент. Поемам със смирение цялата отговорност. Изборът на французите е между две противоположни идеи за бъдещето", каза Марин льо Пен.

Очаква се Еманюел Макрон да атакува по-скоро програмата на Марин льо Пен, а не личните ѝ качества. Основните критики се очаква да бъдат насочени към нейната визия за доходите, както и да се напомни за неотдавнашните ѝ близки отношения с руския президент Владимир Путин.

"Резултатът тази вечер е добър. Президентът води убедително. Подкрепата за него е по-голяма в сравнение с 2017 г. при голяма избирателна активност. Това означава, че е успял да убеди французите. Ще продължим кампанията като подчертаваме разликата във визиите, с акцент върху Европа, покупателната способност и екологията - теми, които са много важни в неговата програма", каза Еманюел Уаргон, зам.- министър на екологичния преход на Франция.

"Призоваваме за обединение около проекта на Еманюел Макрон, който е оптимистичен за нашата страна. Това е проект за суверенитет и защита и трябва да направим всичко, за да спечели. Това означава - прозрачност, спокойствие, смирение и борбеност", изтъкна Франсоа Патриа, председател на групата на "Република напред" в Сената.

Привържениците на действащия президент призоваха за обединение.

"Необходимо е обединение. Макрон трябва да покаже, че представлява всички французи. И най-вече, че обществото е изправено пред два избора - на отваряне и прогрес или Марин льо Пен", казва симпатизант на Макрон.

"В демократичния лагер продължаваме битката. Трябва да удвоим усилията, за да се поздравим с голямо мнозинство след две седмици", добавя друг привърженик на настоящия президент.

Балотажът между Еманюел Макрон и Марин льо Пен е насрочен за 24 април. Двамата кандидати разполагат с две седмици, за да убедят гласоподавателите да гласуват за тях. Ключова част от кампаниите им се очаква да бъде и телевизионният дебат, който ще се проведе между двата тура.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн: Конкуренцията е силна, на този етап всички грешат
Боряна Калейн: Конкуренцията е силна, на този етап всички грешат
МВнР: Ситуационният център се е чул с моряците от "Царевна", те са добре
МВнР: Ситуационният център се е чул с моряците от "Царевна", те са добре