НОВИНИ

Петко Маринов: ЦСКА е фаворит в дербито срещу Левски

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:53, 21.11.2022
Чете се за: 05:15 мин.
Спорт
петко маринов цска фаворит дербито левски
Слушай новината

Легендата на ЦСКА и българския баскетбол Петко Маринов даде интервю за клубния сайт на "червените" преди Вечното дерби срещу Левски, което се завръща в родния баскетбол след 13-годишна пауза.

Срещата в зала "Универсиада" е тази вечер от 19.00 часа, а Маринов сподели, че "червените" влизат в ролята на фаворит, но сподели, че изходът от подобен двубой винаги е непредвидим.

"Би трябвало ние да сме фаворити. Но ЦСКА - Левски е най-хубавото в българския спорт. Очаквам хубав мач, с добра атмосфера, изходът винаги е непредвидим", заяви Маринов.

"Червената" легенда коментира и представянето на ЦСКА до момента през сезона в НБЛ.

"Аз съм много доволен от треньорския щаб. За Росен Барчовски и Роберт Гергов няма какво да говорим, те са част от историята на клуба. От деца са в клуба. Росен направи много силен ход като привлече за помощници Георги Давидов и Даниел Клечков. Работяги, от които всеки клуб има нужда. Имам лично наблюдение. Смея да си дам заслуга за пристигането в клуба на центъра Андрей Иванов. С него съм работил, има огромен потенциал. Много се радвам, че дойде и Венци Петков - остър играч, който скоро ще покаже защо е капитан на отбора. Ноулс е силен играч, трябва му време за адаптация. За съжаление не можахме да видим Брандън Йънг, но като се върне ще вдигне класата на тима. Другият американец Райли Оуенс е изключително атлетичен и зрелищен. Видяхте какво направи срещу Балкан. Тепърва ще показва много", каза Петко Маринов.

Бившият национал коментира и липсата на публика по трибуните на мачовете от родното първенство през последните няколко години.

"Когато бях състезател в София имаше 7-8 отбора, като всеки имаше своите аргументи и ставаха много оспорвани срещи. Всеки от тези отбори си имаше публика. "Универсиада" се пълнеше редовно. По принцип баскетболът в София замря. Дълго време бе останал един отбор само. Сега с новия спонсор ЦСКА се завърна, дано Академик, Славия и Локо София също да намерят средства. За съжаление финансите са в основата на всичко", споделя Маринов.

73-годишният бивш баскетболист се върна и към някои от най-паметните мачове в кариерата му и по-конкретно един двубой срещу Левски през 1977 година.

"Най-важните са срещу Левски. През 1977 в Ямбол изиграхме един незабравим мач. Ние бяхме в доста намален състав. Румен Пейчев беше в болница, центровете също контузени. Всички специалисти и журналисти предричаха лесен успех за "сините". Вкарах 39 точки, без тройки, до 36 минута и Цеко Барчовски ме извади от игра. Казах му да ме остави да им вкарам 50, но той ми отвърна да не "преяждам". Иначе и в европейските турнири имам много силни мачове. Срещу Сараево, с Бадалона, като треньор срещу Цибона Загреб. Тогава им нанесохме единствената загуба, като спечелиха Европейската купа", спомни си Петко Маринов.

Легендата на ЦСКА сподели и мнението си по въпроса защо България не разполага с повече играчи от ранга на Александър Везенков.

"Много хора ми задават този въпрос. Много е занемарена индивидуалната работа с играчите. Именно за това казах, че Давидов и Клечков са много подходящи за щаба на ЦСКА. Три години съм работил с тях в Правец и неслучайно почти всички наши играчи от тогава играят професионален баскетбол, немалко са и национали. Не са виновни само треньорите, залите също са много ангажирани. Реално почти няма кога да отидеш и да работиш индивидуално. Графикът е пълен. Разбира се трябва и да знаеш как да работиш с младите", завърши Петко Маринов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой прави шапките и медалите за Световното по футбол в Катар?
Кой прави шапките и медалите за Световното по футбол в Катар?
Обновяват граничния пункт "Калотина"
Обновяват граничния пункт "Калотина"