НОВИНИ

Петков от Брюксел: Лъгали сме, че сме готови за Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:31, 18.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков коментира в Брюксел готовността ни за членство в Шенген с думите, че партньорите ни нямат доверие, защото сме ги лъгали през годините. Според него страната ни номинално, но не и ефективно, е изпълнявала критериите за приемане. Той обеща конкретни резултати в борбата с контрабандата и опазването на външните граници на Евросъюза. От Брюксел Кирил Петков замина за Мюнхен за участие в Конференцията по сигурността.

България ще трябва отново да си върне доверието на останалите страни членки на Европейския съюз затова, че е готова да стане член на Шенген. Това каза Кирил Петков след срещата с колегата си от Нидерландия Марк Рюте. Българският премиер не се ангажира с конкретни времеви рамки кога страната ни може да стане член на пространството за свободно движение. По думите му през годините България е лъгала за своята готовност да бъде приета в Шенген.

Останалите държави членки ни дават кредит на доверие, но искат конкретни резултати, каза премиерът - като спиране на контрабандата, ефективен фитосанитарен контрол, добре работещи митници и защитена външна граница на Европейския съюз. Това е станало ясно от разговора с Марк Рюте, чиято страна Нидерландия винаги е била против членството на България в Шенген.

Кирил Петков за членството на България в Шенген: Нямат ни доверие, защото сме ги лъгали през годините

"Проблемът е, че през годините доста от нещата, които сме им обещавали, сме ги лъгали и няма доверие. Защото номинално ние явно сме спазвали критериите, сега въпросът е да ги спазваме ефективно. Какво означава това? Наистина да няма контрабанда по границите, наистина да имаме контрол на европейската граница, да гарантираме, че не само като закони и риторика, а като истинско изпълнение го постигаме и аз го обещах. Ще започнем сериозен диалог в сфери, които те виждат като потенциални дефицити да се опитаме да работим по тях веднага и това, което аз му казах, аз не искам да направя това заради вас или заради Шенген, за нас е важно да направим това заради България", заяви премиерът Кирил Петков.

България ще прави работни групи с Франция и Германия. С Еманюел Макрон премиерът се е разбрал за съвместна работа в областта на енергетиката и в жп транспорта. От Германия очакваме инженерна помощ за българските магистрали. Според Петков така може да "пренесем германското качество на магистралите у нас".

С африканските държави Египет и Руанда премиерът е обсъдил евентуална търговия без посредници с продукти от военно-промишления ни комплекс.

"Сега ще направим посещение на египетското правителство в България, за да видят каква част от нашето производство ги интересува във военната промишленост. Както и те споделиха, че имат и възможност от тяхна страна да ни дадат възможност за купуване на втечнен газ, което също е интересно в тази сфера", допълни Кирил Петков.

Президентът на Руанда Пол Кагаме е дал съвет на Петков как по-бързо да се справи с корупцията в страната ни.

"Нещото, което той каза за корупцията - това, което виждам, е, че се бориш, знаеш, че аз от 150-о място паднах на 52-ро място и сме по-добри от България. Пътят, по който си тръгнал, е много верен, не се таргетират малките хора, които правят корупция, таргетират се големите босове, защото всичко тръгва отгоре", каза още Кирил Петков.

Премиерът отново подчерта, че Европейският съюз трябва да говори с един глас по отношение на Украйна и Русия. Той е обещал България да бъде надежден съюзник, който не поднася изненади.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев: Голяма част от правителството управлява държавата като стартъп фирма
Делян Добрев: Голяма част от правителството управлява държавата като стартъп фирма
МВнР: 9 българи са в неизвестност след пожара на ферибот в Йонийско море
МВнР: 9 българи са в неизвестност след пожара на ферибот в Йонийско море